Veselinov podneo ostavku

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2003.

11:39

Default images

Dragan Veselinov podneo je u četvrtak ostavku na funkciju ministra poljoprivrede u Vladi Srbije. U saopštenju koje je pročitao novinarima, Veselinov se zahvalio premijeru Zoranu Živkoviću na ukazanom poverenju:"Moja ostavka je moj lični izbor. Mogu da radim jedino u timu u kome pored vizije i stručnosti ima i snage i solidarnosti. Ostavku bih podneo i ranije, da nije bilo pritisaka, javne ružne kampanje i sramnih izjava pojedinih šefova partija iz DOS-a. Nikada ne bih izašao iz Vlade zbog takvih ljudi poput Gorana Svilanovića, Nenada Čanka, Miodraga Isakova, Slobodana Orlića i još nekih koji su nemoralno zloupotrebili jednu smrt i saobraćajnu nesreću u političke svrhe. Nedolična javna kampanja i javna suđenja nevinim ljudima u delu naše štampe i medija koja se u poslednje vreme vodi posebno protiv mere nije poljuljala moja čvrsta politička uvrenja i lični integritet. Poslanici Koalicije Vojvodina podržavaće u svim skupštinama, kao i u republičkom parlamentu reformsku politiku Vlade, sve dok ona ima uporište pre svega u Vojvodini i narodu u celoj državi", kazao je Veselinov.

Politički analitičari pak, ostavku Dragana Veselinova vide kao iznudjeni moralni čin, ali i kao posledicu ustupaka članova Vlade, posle žestokih javnih sukoba. "Da je ministar Veselinov zaista moralno svestan kao što želi da prikaže, ostavku bi podneo odmah posle nesreće ili pošto je veliki deo javnosti to zahtevao", komentariše za Radio B92 analitičar Dušan Pavlović. "Dugo se čekalo na tu ostavku, a on se ponašao sve vreme kao da nema nikakvog razloga da podnese ostavku. Na novinarska pitanja je odgovarao na takav način kao da njemu nije jasno o čemu se tu radi, šta sad tu neko hoće. Dakle, ako se mora govoriti o moralnom činu, treba govoriti o isforsiranom moralnom činu", kaže Pavlović.

Pavlović odlazak Veselinova iz Vlade tumači, između ostalog, i u kontestu javnog pomirenja donedavno zavađenih članova Živkovićevog kabineta: "Verovatno je premijer zaključio da je momentalno potrebno sve moguće konflikte ili potpuno iskoreniti ili smanjiti na najmanji mogući nivo. Posvađani ministri su se pomirili, a afera oko Veselinova jedino je mogla da se smiri njegovom ostavkom, koja neće imati reperkusije na glasanje u parlamentu. Ministar Veselinov bio mogao da bude, tako da kažem, nagrađen nekom drugom funkcijom u državnom aparatu, pa je zbog toga verovatno i odlučio da njegova stranka neće da ruši vladu u skupštini, neće da glasa protiv nje".

Dodajmo da se kroz priču o jedinstvu Vlade, pored ostvake ministra poljoprivrede provlači i još jedna – ostavka šefa biroa za komunikacije Vladimira Popovića. Identične primedbe na rad ovog vladinog činovnika  imaju predstavnici svih vodećih medija u zemlji. U opisu radnog mesta Vladimira Popovića je, između ostalog, i komunikacija sa sredstvima informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: