Kakvo meso tačno jedemo?

Najnoviji snimci takozvanog otpadnog mesa u jednoj domaćoj kompaniji ponovo su pokrenuli pitanje - šta tačno jedemo?

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

20:35

Kakvo meso tačno jedemo?

U veterinarskoj inspekciji tvrde da se sve kontroliše u skladu sa propisima, a stručnjaci preporučuju građanima da prednost u kupovini treba dati domaćim proizvođačima.

U poslednje dve godine srpsku granicu prešlo je 50.000 tona mesa treće kategorije. Igra li se neko sa našim zdravljem ili se ta igra kontroliše?

"Hoću i želim da verujem da je rad veterinarske inspekcije ispravan. Ono što znamo to je da dva, tri inspektora dežuraju u većim klaničnim industrijama i to je tačno, proverili smo, ali nema ih u malim pogonima, a u Srbiji imate više od 1.000 takvih klanica", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

I pored priznanja da im brojno stanje nije za pohvalu, u Veterinarskoj inspekciji tvrde da svoj posao obavljaju tako da razloga za zabrinutost građana nema.

"Veterinarski inspektrori dobijaju plan, ali se ne najavljuje njihov dolazak kako bi se kod onih koji proizvode hranu zateklo stvarno i činjenično stanje. Ukoliko dođe do toga da nema saradnje traži se nalog za pretres ili se traži asistenicja policija i uvek se sve kontrola sprovede do kraja", tvrdi Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije.

Tu je i zapisnik sa datumom 1. februar kao dokaz da je firma Matijević prekontrolisana čim se pojavio snimak takozvanog otpadnog mesa, koji je radnik te kompanije snimio pre dve godine. Oglasio se i proizvođač.

"Kao odgovorna kompanija prikupljamo i sortiramo otpad što je normalan proces za gotovo svaku industriju pa tako i mesnu. To je proces koji nema nikakve veze niti je deo proizvodnje i istim se upravlja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i pod nadzorom nadležnih inspekcija o čemu se vodi evidencija. Obmana potrosača je to što je na snimku ta roba predstavljena kao sirovina za proizvodnju", navode iz Industrija mesa Matijević.

Na Institutu za higijenu i tehnologiju mesa uveravaju da se na rafovima nalazi po zdravlje bezbedno meso i mesne prerađevine, istina različitog kvaliteta.

"Ja ne znam da je u Srbiji zabeležen smrtni slučaj zbog upotreb nekog proizvoda industrije mesa. Ako nas koji se bavimo naukom o mesu, koje mesto treba jesti, uvek prednost dajemo našim proizvođačima, našim farmerima i našoj industriji mesa", navodi Vesna Đorđević sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Pored toga što tvrde da u domaći sistem kontrole ne treba da sumnjamo, stručnjaci i inspektori uglas poručuju da se i meso iz uvoza, bez obzira na garancije, redovno proverava na granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: