Novi ambasador SAD u Srbiji – ekspert za Rusiju

Vašington je potvrdio krajem 2015. godine da će novi ambasador SAD u Srbiji biti Kajl Skot, ekspert za istočnu Evropu i Rusiju.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

13:33

Novi ambasador SAD u Srbiji – ekspert za Rusiju

Diplomac Univerziteta Arizona stejt će na toj poziciji zameniti Majkla Kirbija, kome do kraja meseca ističe mandat.

Skot je diplomirao nemački jezik i književnost, a za vreme akademskih studija učio je i ruski jezik, da bi se potom usavršavao na studijama međunarodnog biznisa i finansija.

U Stejt departmentu je najpre bio zadužen za pitanja Hrvatske, Izraela i Švajcarske, a 1994. godine je nakratko napustio diplomatiju i bavio se nacionalnom bezbednošću na Huverovom institutu Univerziteta Stenford.

U diplomatsku službu se vratio posle dve godine i postavljen je za političkog savetnika u Ambasadi SAD u Moskvi, da bi 1999. godine isti posao obavljao u Budimpešti.

Potom se preselio u Brisel, od 2003. godine je bio zaposlen na mestu političkog predstavnika misije SAD pri Evropskoj uniji, a 2005. godine je postao zamenik šefa američkog predstavništva pri OEBS u Beču.

Usledio je povratak u Vašington, 2009. je postavljen na funkciju direktora Kancelarije za odnose sa Rusijom, u kojoj su SAD i Rusija pregovarale o problemima Irana, da bi od 2011. bio generalni konzul Ambasade SAD u Milanu.

Tri godine kasnije je imenovan za višeg saradnika u nemačkom Maršalovom fondu, a u njegovoj biografiji se ističe da govori ruski, nemački, italijanski, hrvatski, mađarski i francuski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: