Ko je bliži Srbima, Evropa ili Rusija?

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani Srbije sve veću podršku daju Rusiji ali da bi ipak pre živeli u zemljama EU.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2016.

16:21

Ko je bliži Srbima, Evropa ili Rusija?

Gradani i partije razapeti su između Rusije i EU i to nije nista novo, poručuju istrazivači javnog mnjenja.

Ipsos stratedžik marketing je sproveo istraživanje u decembru 2015. godine, na uzorku od 1.031 ispitanika dobijen je rezultat koji govori o tome kakvo mišljenje građani imaju o državama i institucijama.

Pozitivno mišljenje o Rusiji ima 72%, o EU 25%, a o NATO 7% ispitanika. Za ulazak u EU bi glasalo 46%, dok je protiv 38% ispitanika.

Na pitanje gde bi pre živeli, 60% ispitanika koji su se izjasnili kao simpatizeri SPS navelo je Evropsku uniju, 35% Rusiju, 72% građana koji podržavaju SNS bi živelo u EU, 21% u Rusiji, a građani koji su za DS su se izjasnili ovako: 85% bi živelo u EU, a 15% u Rusiji.

“Čini mi se da osim tih tradicionalnih emocija naši građani sada doživljavaju novi vid partnerstva sa Rusijom posle njihove želje da nam prodaju naoružanje. Na EU se gleda kao na nekog ko uslovljava, Kosovo se pojavljuje kao važan faktor...”, kaže Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga.

Poput građana, podeljene su i stranke, a nedavno je ozvaničeno formiranje “patriotskog bloka” DSS i Dveri.

”Rusija nas nikada nije bombardovala ili otimala deo teritorije. Prošle godine je zahvaljujući Rusiji sprečen ulazak Kosova u Unesko, imamo sjajan sporazum o trgovini i on je ogromna razvojna šansa”, kaže predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Ljubav na jednu, biznis na drugu stranu, poručuju iz SDS.

”Činjenice su da više od 60% izvoza ide u EU, dok u Rusiju ne ide ni pet posto. Preko tri milijarde donacija je došlo iz EU u poslednjih 15 godina, dok je iz Rusije stiglo nekoliko miliona evra”, kaže poslanik SDS Aleksandar Senić.

Šta je važan faktor za državu? Šef diplomatije i vicepremijer Ivica Dačić poručio je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, ali sa Rusijom se želi vojnotehnička saradnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: