Nemačko zbogom Bouviju: Hvala i za rušenje Zida

Smrt muzičke legende Dejvida Bouvija odjeknula je širom sveta, a posebnu počast odaje mu Berlin koji ga smatra "jednim od omiljene usvojene dece".

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2016.

12:10

Nemačko zbogom Bouviju: Hvala i za rušenje Zida
Foto: Getty Images

Bouvi je sedamdesetih živeo u Nemačkoj, gde je stvorio čuvenu "berlinsku trilogiju" albuma, a gradonačelnik Mihael Miler kaže da je veza grada i umetnika više od muzičke.

"Berlinci oplakuju muzičkog genija i jednog od svojih najpoznatijih sugrađana. On je umetnik koji je pripadao i nama i zato smo ponosni", naveo je Miler.

I Nemačka se zvanično oprostila od umetnika koji je obeležio, menjao i stvarao muzičku scenu tokom 50 godina karijere.

Ministarstvo spoljnih poslova je Bouviju poručilo: "Zbogom. Sada si među Herojima. Hvala što si pomogao da se sruši Zid."

Bouvi je 1976. godine tokom borbe sa zavisnošću "pobegao" sa suprugom Endži Bouvi iz Los Anđelesa u Evropu, a nakon kratkih stanica u Švajcarskoj i Francuskoj, počeo je da živi u Berlinu gde su nastali "Low", "Heroes" i "Lodger".

Tamo mu se pridružio Igi Pop, koji se i sam borio sa svojim demonima, a kreativnu ekipu kompletirali su čuveni Brajan Ino i Bouvijev producent Toni Viskonti.

Bouvi je na adresi Haupštrase 155, Berlin živeo do 1968. godine.

Od Bouvija se zvanično oprostio i Vatikan. Ministar kulture Vatikana Đanfranko Ravazi odao je poštu britanskom muzičaru tako što je na Tviteru naveo reči Bouvijeve pesme "Space Oddity".

Bouvi je preminuo u 70. godini života, nakon 18-mesečne borbe sa rakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: