Nemačka šokirana: Pljačke i silovanja tokom dočeka

Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći u nekoliko većih gradova došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena.

Izvor: Beta

Utorak, 05.01.2016.

14:56

Nemačka šokirana: Pljačke i silovanja tokom dočeka
Foto: GettyImages

Kako navode, počinioci su uglavnom bili muškarci iz severne Afrike.

"Potpuno je neprihvatljivo da naši gradovi postanu zone bezakonja. Naši građani i naši gosti se moraju osećati sigurno", rekla je gradonačelnica Kelna Henrijeta Reker.

Tim povodom gradski zvaničnici i policija u Kelnu održali su hitan krizni sastanak zbog serije seksualnih napada u tom nemačkom gradu u noći između 31. decembra i 1. januara.

Prema sadašnjim saznanjima, grupa od preko hiljadu stranaca iz arapskog, tj. severnoafričkog područja, divljala je na Glavnoj železničkoj stanici u Kelnu i oko nje . Ističe se da je tada u okolini železničke stanice, a u blizini čuvene gradske katedrale, počinjena serija seksualnih napada. Tom prilikom je došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja žena, pljački, a prijavljen je i jedan slučaj silovanja.

Policija je saopštila da je do sada podneto oko 60 krivičnih prijava, uključujući jednu za silovanje, prenosi AP.

"Bilo je strašno, bilo ih je na stotine, opkolili su nas i seksualno napastovali", svedočila je jedna od stotinak osoba koje su podnele kaznenu prijavu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne - Vestfalije Ralf Jeger najavio je da će policija "sistematski" obraditi svaki slučaj i da će ubuduće biti pojačano prisutna na osetljivim mestima.

"Mi ne možemo prihvatiti da se grupe muškaraca iz severne Afrike organizuju kako bi bespomoćne žene ponižavali drskim seksualnim napadima", rekao je Jeger.

I savezni ministar pravosuđa Heiko Mas je najavio kažnjavanje počinitelja "do zadnjeg".

Prema aktuelnim saznanjima policije, među počiniocima su tražioci azila iz severnoafričkih zemalja uzrasta od 15 do 35 godina koji, s obzirom na to da nemaju izgleda za sticanje trajnog izbegličkog statusa, u Nemačku ciljano dolaze kako bi se za vreme dok im traje proces obrade zahteva za azilom bavili kriminalom, prenosi Hina.

Nakon što su mediji počeli da pišu o događajima u Kelnu, i iz drugih gradova poput Hamburga i Štutgarta pristigle su vesti o sličnim slučajevima.

Prema pisanju onlajn portala Hafington post, trgovina drogom u Kelnu i drugim većim nemačkim gradovima je "čvrsto u rukama" severnoafričkih bandi koje u prihvatilištima za izbeglice regrutuju nove kriminalce.

Ali napadi koji su se u novogodišnjoj noći odigrali na železničkim stanicama nemačkih gradova predstavljaju, kako je rekao predsednik policijske uprave Keln Volfgang Albers, "novu dimenziju" nasilja.

Nemački ministar pravde Heiko Mas pozvao je na što hitnije pronalaženje odgovornih i nazvao je napadače "podlim i kukavicama".

Poslanica partije Zelenih upozorila je da se izbeglice ne smeju optuživati za napad, nakon što je policija opisala da su napadači "izgledali kao da su arapskog ili severnoafričkog porekla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: