"Prekid kontakata, vratili smo se u ratno stanje"

Lider kurdskih pobunjenika u Turskoj Džamil Bajik rekao je da su svi komunikacioni kanali između Turske i pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana prekinuti.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.12.2015.

20:36

Default images
Getty Images

On je dodao da "više ne vidi nijedan razlog za okončanje oružane borbe" između Kurda i Turaka.

"Sve komunikacione veze s turskom državom su prekinute. Nemamo nikakav kontakt. Vratili smo se na ratno stanje", rekao je Bajik u intervjuu za internet-izdanje pariskog lista Mond.

Bajik je kazao da Turska kao država više "ne želi pregovore ili pronalazak rešenja, već želi istrebljenje kurdskog pokreta" i dodao da od sada PKK vodi "borbu za opstanak".

Turska je poslednjih dana pokrenula veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske. U tim operacijama je, prema izvorima turskih snaga bezbednosti, poginulo više od 100 ljudi.

"Planiramo da uskoro formiramo revolucionarni pokret otpora s drugim organizacijama u Turskoj i van Turske, koji će se zajedno s nama boriti protiv režima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Bajik ne navodeći druge detalje.

Lider PKK je dodao da "više ne vidi nijedan razlog za okončanje oružane borbe".

"Naprotiv, građanski rat u Turskoj će se pogoršati narednih meseci", kazao je on.

Bivši lider PKK Abdulah Odžalan koji izdržava kaznu doživotnog zatvora zbog terorizma, 2013. godine je proglasio prekid vatre i naredio svojim borcima da se povuku u baze na severu Iraka, kako bi se olakšali mirovni pregovori započeti 2012. godine.

Prekid vatre se uglavnom poštovao, ali je PKK kasnije zaustavila povlačenje boraca, optužujući Tursku da nije ispunila svoje obaveze. Mirovni pregovori su prekinuti 20. jula posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: