Tasovac: Budžet manji, ali za kulturu veći

Budžet za kulturu i informisanje za narednu godinu manji je za oko pet milijardi dinara, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.12.2015.

10:54

Default images
foto: Tanjug

Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je u načelu predloženi budžet za narednu godinu i predložio ga parlamentu na usvajanje.

"Ako poredimo 2015. i 2016. godinu, u 2015. budžet je bio 16,4 milijardi dinara, a u 2016. je 11,4 milijardi, to je smanjenje od nekih pet milijardi. Kada od toga oduzmemo subvencije za javne servise, Tanjug, Radio Jugoslaviju, vidimo da je na toj poziciji sa 8,9 milijardi smanjeno na četiri milijarde dinara, čime je tu ostvarena ušteda od oko četiri milijarde dinara", rekao je Tasovac.

Ministar je pojasnio da će, međutim, novac za kulturu biti nešto veći i to za 392 miliona dinara.

“Vlada Srbije izvanredno prepoznaje značaj kulture, ali moramo biti svesni da niti se snažna kultura može razvijati bez snažne kulture i da nema jakog društva bez jake kulture. Mi smo se rukovodili tim elementima kada smo pravili budžet", rekao je Tasovac.

Pošto je predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) pitala zašto se najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne odnosi i na zaposlene u kulturi, Tasovac je odgovorio da će kultura biti prva sledeća kada je povećanje plata u pitanju.

"Ja bih bio najsrećniji da je kultura bila prva oblast koja je dobila povećanje, ali mislim da smo ove godine uspeli nešto drugo, dugi niz godina je bila primedba što kultura ide uz prosvetu i druge sisteme koji imaju mnogo zaposlenih. Jasno je da ćemo razmatrati kulturu kao oblast, prvi put posebno", rekao je Tasovac.

Marjanović je Tasovca pitala i za argumentaciju za nastavak delimičnog finansiranja iz budžeta RTS i RTV, a ministar je rekao da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Ministar je rekao i da predložene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima predviđaju da se RTS i RTV delimično finansiraju iz republičkog budžeta i iz taksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: