Vučić: EK uvažila rezultate Srbije u 33 poglavlja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Evropska komisija uvažila u izveštaju o napretku rezultate Srbije u 33 od ukupno 34 poglavlja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.11.2015.

17:27

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

U delu Izveštaja EK o napretku Srbije koji se bavi slobodom izražavanja ističe se da Srbija nije načinila napredak u prethodnoj godini.

"Zahvalan sam Evropskoj komisiji na pozitivnim ocenama, bez ranije uobičajenog ali, iako znam da će mnogi u fokus staviti samo ona tri odsto izveštaja sa primedbama, a ne 97 procenata pozitivno ocenjenih", rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija ostvarila znatan napredak na putu ka Evropskoj uniji, te da smatra da je, iako je reč o novoj metodologiji i analiziranju rezultata, u najvećem delu objektivno prikazano ono što je Srbija napravila.

"Ako pogledate rezultate i ocene za zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih", rekao je Vučić.

Premijer je izjavio da je deo izveštaja EK o slobodi medija i izražavanja prilično racionalno napisan i da nema nekih velikih primedbi i poručio da će se u narednom periodu raditi na tome da se napravi pomak u toj oblasti.

Kako je naveo, u razgovoru sa evropskim prijateljima je rekao da i oni snose možda i veći deo odgovornosti imajući u vidu broj medija koji finansiraju i da "malo pogledaju" da to bude na transparentniji način i da znamo ko i koga finansira i kako i da to doprinese da imamo bolje rezultate.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da "ne želimo sa time da se igramo" prihvatamo naš deo odgovornosti, da će se raditi da se implementriraju zakoni koje je i EU ocenila kao dobre, da se pojača značaj transparentnosti finansiranja medija...

"Naš cilj je da postignemo napredak u svim oblastima", rekao je premijer i dodao da je za njega najvažnije to što je MMF govorio i šta su naši ekonomski planovi i programi. On je rekao da je EK u ključnim sferama društva, posebno u ekonomiji, našla brojne dobre rezultate i veliki napredak, kao i da su uvaženi ogromni napori koje je Srbija uložila da se sačuva stabilnost i dobri odnosi u regionu, a pohvaljene su i naše aktivnosti u vezi sa migrantskom krizom.

"Po poglavljima, u 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija je ostvarila narpedak. U jednom delu je ocenjen kao izvestan, a u jednom kao dobar napredak", rekao je Vučič i dodao da je samo u okviru jednog poglavlja rečeno da nije bilo ni napretka ni nazadovanja.

To pozitivno govori o našoj zemlji, ali ostaje mnogo toga da radimo u budućnosti, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima.

"Zahvalan sam Komisiji, komesaru Hanu, Davenportu, svima koji su rekli da je Srbija sigrno i nedvosmisleno na evropskom putu i na putu reformi", rekao je premijer.

Siguran sam da možemo ne samo da budemo zadovoljni, nego da građani Srbije posle dva današnja izveštaja, MMF-a i Evropske komisije, možemo da budemo ponosni na sebe i svoju zemlju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

"Znam da mi nikad nismo srećni i zadovoljni, ali složićete se da ako MMF i EU daju dobre ocene, svi dobro razumeju da je Srbija na sigurnom i dobrom putu. Na vrlo dobrom putu i da će pokušati da taj put napravi još boljim da bi bio brži za bolji životni standard što pre i verujem da, uz veliku energiju i očuvanje regionalne stabilnosti, to i možemo da ostvarimo", poručio je Vučić.

Sve to, kako je naveo, pozivitno govori o našoj zemlji, ali sve to je obaveza da radimo mnogo i dalje, za šta se, dodao je, temeljno pripremamo.

"Moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno, ali i način na koji se analiziraju rad vlade i odredđne pojave,pokazuju da i Evropa ozbiljno računa na Srbiju", poručio je Vuičić.

Nije danas, dodao je, želeo da analizira sve detalje izveštaja MMF i EK, jer ih ima sa kojima se ne slaže i to je, kaže, izneo i šefu Kancelarije MMF za Srbiju Džejmsu Rufu.

Rečeno mu je, kad je izneo te primedbe, da određene stvari, iako su navedene kao primedbe, u suštini to nisu.

Kao primer je naveo ocenu da je Tužilaštvo za ratne zločine bilo pod pritiskom u nekim slučajevima, a na njegovu primedbu da pritisaka nikako nije bilo, rečeno je da nisu dolazili od vlade niti izvršnih organa, već da je je reč o polemikama u javnosti.

"Moj je odgovor bio da ne možemo da snosimo odgovornost za javni diskurs niti za drugačija mišljenja koja se iznose u javnosti", rekao je Vučić.

Za nas je, kako je rekao, od ključnog značaja da su najvažnije reforme dobro prihvaćene, mada u pavosuđu, recimo, nismo ni mi zadovoljni, odnosno zadovoljni smo manje nego oni u Briselu, jer želimo da borba protiv korupcije i kriminala mora da bude vođena, ali i da dobije epilog u redovnoj proceduri, jer zakasnela pravda nije pravda.

"Ono što nas čeka na tom putu ne tiče se samo pravne države, već pre svega ekonomskog oporavka i napretka, jer, recimo japanske firme neće da dođu u Srbiju dok ne otvorimo poglavlja 23 i 24, kad im bude jasno da ovde funkcioniše pravna država", naveo je Vučić.

Ponovio je da je Srbija na sigurnom i dobrom i jasnom putu ka EU u ispunjavanju merila i kriterijuma evropskih vrednosti i to je danas rečeno i u Briselu i Beogradu, da je izveštaj takav kao da ga je on pisao, te da je jasno šta smo uradili, ali i šta je pred nama.

"Sve to znamo, ali se nekada pravimo blesavi i hteli bismo bez problema i prečicom da obavimo nešto što nije moguće", primetio je Vučić i dodao da očekuje da poglavlja 32 i 35 budu otvorena do kraja godine, a početkom 2016. poglavlja 23 i 24, te da se nada da poglavlje 32 o finansijskoj kontroli možemo vrlo brzo i da zatvorimo. Davenport je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da se u Izvešaju naglašava da je Srbija napravila konkretan pomak u sprovođenju strukturnih reformi koje su počele da daju prve rezultate.

Poseban napredak je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije.

"U Izveštaju se Srbija podstiče da održi ovaj tempo reformi i da ih nastavi, uključujući i restrukturiranje državnih preduzeća", rekao je on.

Srbija je u prethodnom periodu okončala rad na pripremama Akcionih planova neophodnih da bi bila doneta preporuka o otvaranju pregovaračkih poglavlja. Prema Davenportovim rečima, u Izveštaju se ističu i napori na polju regionalne saradnje, posebno u okviru Berlinskog procesa, kao i uzajamne posete premijera Srbije i Albanije i poseta premijera Srbije Srebrenici.

Naglašena je i neophodnost reforme javne uprave.

"Postoji napredak u stvaranju zakonskog okvira za sprovođenje reforme javne uprave", rekao je Davenport.

Šef Delegacije EU je rekao i da se u Izveštaju ističe da se mora učiniti više na stvaranju uslova za slobodu izražavanja.

"U Izveštaju se navodi da je bilo napora i to se pozdravlja", dodao je on.

Upitan da prokomentariše to što nema napretka po pitanju slobode medija i šta bi preporučio vlastima u Srbiji da preduzmu, Davenport je rekao:

"Ne bih se složio da se u Izveštaju navodi da nema napretka u poslednjih 12 meseci".

Podsetio je da su usvojeni medijski zakoni, te da je počela njihova primena.

"Bilo je izvesnih kašnjenja u primeni, ali ukupno gledano, važno je nastaviti sa sprovođenjem medijske strategije", rekao je on.

Davenport je takođe ukazao i da se u Izveštaju ističe potreba progresivnog usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU.

Upitan da objasni šta to tačno znači, Davenport je podsetio da svaka zemlja koja je kandidat za članstvo treba da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom i to do trenutka kada postane članica.

"To treba učiniti postepeno i do trenutka pristupanja. Srbija treba da uskladi svoje stavove, pozicije i deklaracije sa EU", rekao je Davenport.

Kao bitan iskorak ocenjeno je i održavanje Parade ponosa, drugu godinu zaredom.

"U Izveštaju su istaknuti i napori Srbije da izađe na kraj sa izbegličkom krizom", rekao je Davenport, navodeći da je do sada preko teritorije Srbije prešlo već 350.000 izbeglica i da na tom planu EU pruža znatnu podršku Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: