Ambasadori SAD i VB na KiM: Razočarani smo

Ambasadori SAD i Velike Britanije na KiM razočarani su glasanjem Generalne konferencije Uneska, koja je odbila članstvo Kosova.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.11.2015.

19:42

Default images

"Današnje glasanje u Unesku je razočaravajuće, ali 92 dobijena glasa pokazuju da Kosovo ima značajno mesto u međunarodnoj zajednici", naveo je američki diplomata Greg Delavi na svom nalogu na Tviteru, preneo je portal Koha.net.

Britanski ambasador Ruari O’Konel je naveo da je snažno lobirao za prijem Kosova u ovu organizaciju jer smatra da je to pravedno, te da je, kako kaže, uveren da bi takva odluka bila ne samo u korist Kosova, već i regiona.

"Delimo razočaranje sa Kosovom u vezi neprimanja u članstvo Uneska. Snažno smo lobirali jer je to nešto što je trebalo uraditi. I verovali smo da će od toga imati koristi i Kosovo i čitav region. Kampanja je bila profesionalna, dostojanstvena i hrabra i zemlja treba da bude na nju ponosna. Sa njom su se složile 92 zemlje. Kosovo bi bilo - a i biće u budućnosti - vredan član Uneska. To bi za tu organizaciju bila dobra vest", napisao je O’Konel.

Generalna konferencija Uneska odlučila je većinom glasova u Parizu da Kosovo ne primi u članstvo te specijalizovane agencije UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: