Izbeglice konačno dobijaju nove kuće i stanove

Više od dve hiljade porodica, raseljenih tokom rata sa prostora bivše Jugoslavije u narednih godinu dana biće useljeno u nove kuće i stanove.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

16:18

Default images

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić uručio je u Novom Sadu, 61 ugovor o stambenom rešenju predstavnicima opština i gradova u Srbiji.

Rešenja za 61 opštinu i gradove u Srbiji, namenjena izbeglim i raseljenim licima iz Bosne i Hrecegovine i Hrvatske. To znači da će biti izgrađeno 320 seoskih kuća, 1262 stana i uručeno 500 paketa građevinskog materijala.

Time će biti zbrinuto više od dve hiljade porodica, raseljenih sa prostora bivše Jugoslavije.

“Mislim da se svi slažemo da izbeglice koje su krajem prošlog veka morale da napuste svoje domove širom bivše SFRJ posle više od 20 godina izbeglištva zaslužuju bar neku izvesnost, odnosno rešenje za novi krov nad glavom. Srbija je odlučna da nastavi ovim putem”, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Evropska unija od 2000. godine donirala je samo Srbiji više od 74000 evra za pomoć izbeglicama. Na tome ne planiraju da se zaustave.

”Očekujem da će svi stanovi i seoske kuće biti izgrađeni, a građevisnki materijali biti isporučeni u dogovoreno vreme. Dozvolite mi da kažem da će Evropska unija nastaviti da pomaže Srbiji u procesu pronalaženju adekvatnog stambenog rešenja za svako izbeglo i raseljeno lice”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Osim Evropske unije, Nemačke, Mađarske, Italije i mnogih drugih zemalja, Srbiji su pomogle i SAD.

“Vlada SAD do sada je izdvojila 20 miliona dolara i nadamo se da, ukoliko bude nastavljena uspešna primena, ova pomoć biti nastavljena”, rekao je ambasador SAD Majkl Kirbi.

Regionalni program stambenog stabdevanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, a osnovni cilj je dana taj način bude zbrinuto 27 000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno 74000 ljudi u celom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: