Kakva će biti sudbina Tanjuga?

Rok za privatizaciju medija ističe sutra u ponoć, a do sada je kupce našlo 35 medija od 50 ponuđenih u javnim nadmetanjima.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

20:30

Default images
Foto: Tanjug

Uoči isteka roka neizvesno je kakav će biti dalji tok privatizacije za medije koji nisu prodati, među kojima su i veliki mediji poput novinske agencije Tanjug i novosadskog Dnevnika.

Poslanici Skupstine Srbije su pre tačno 15 meseci usvojili set medijskih zakona i tada je pompezno najavljeno da se stvaraju uslovi za slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija.

Ipak, kraj oktobra ove godine, Srbija dočekuje sa tek delimično obavljenim poslom. Proces privatizacije je do ovog trenutka bio neuspesan za novinsku agenciju Tanjug.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da to pokazuje finansijsku ograničenost medijskog tržista u Srbiji.

“Tanjug prema nekim informacijama ima 170 zaposlenih, što je zaista, za budućeg kupca, čini mi se, preveliki teret. Biće veoma važno, bez obzira šta se bude dešavalo sa Tanjugom, da se uspostave fer tržišni odnosi”, naveo je Obradović.

Međutim, postavlja se pitanje da li fer tržišne odnose na medijskoj sceni donose vlasnici pekara, auto preduzeća, firmi za čišćenje ili kompanija za prodaju ugostiteljske opreme.

Svi oni su već postali vlasnici nekih od medija u ovom talasu privatizacije. Nekadašnji urednik Tanjuga Jovo Vuković istice da nacionalna agencija ne bi trebalo da doživi takvu sudbinu.

“Tanjug danas stabilno posluje na tržištu. Čak bi se moglo reći da je Tanjug danas prisutniji u domaćim medijima nego što je bio ranije. Da se nađe nekakav mehanizam pa da Tanjug nastavi da živi uz izvesnu pomoć države, ali da se obezbedi njegova veća nezavisnost, ukoliko se sada smatra da je ona bitno ugrožena”, rekao je Vuković.

Šta o svemu ovome kažu u Ministarstvu za kulturu i informisanje i kakva će biti konačna sudbina za 170 zaposlenih u Tanjugu, nismo uspeli da saznamo posto državni sekretar Saša Mirković i pored više poziva nije hteo pred kamere naše televizije.

U svakom slučaju, ono što je poznato, to je da Tanjug kao najveća novinska agencija na ovim prostorima od sutra više neće biti javno preduzeće i neće biti u državnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: