Zbog čega je Kina ukinula politiku jednog deteta?

Kina je svojim građanima dozvolila da imaju dvoje dece ukoliko to žele ne bi li uklonila niz negativnih posledica, navodi profesorka Dragana Mitrović sa FPN-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

17:06

Default images
Foto: Thinkstock

„Kineski stanovništvo se smanjuje, iako je Kina i dalje najmnogoljudnija zemlja. Međutim, Indija će je prestići već 2030. godine. Osim toga, Kina stari – 2050. imaće 440 miliona starijih od 45 godina, što je veliko opterećenje za penzioni sistem i sistem zdravstvene zaštite“, kaže profesorka Mitrović.

Osim toga, kako kaže, samim tim opada i broj radnih ljudi.

„Tu su i društvene posledice. Socijalnim inženjeringom došlo je do toga da u Kini postoji 20 miliona više mladića nego devojčica. Posle kada se od njih, u skladu sa kulturom zemlje, bude očekivalo da se ožene neće imati s kim“, ističe ona.

Takođe, kako kaže, problem su i jedinci kojima se poklanjala pažnja čitave familije i koji su zbog toga izrasli u samožive i egoistične osobe koje prave problem porodici, ali i društvu u celini.

Podsećamo, kineske vlasti su donele odluku da obustave politiku jednog deteta, prenela je državna agencija Sinhua kroz saopštenje Komunističke partije.

Politika jednog deteta je započeta pre 36 godina radi smanjivanja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a bračni parovi u kineskim gradovima smeli su da imaju samo jedno dete, a na selu do dvoje i to samo ako je prvo devojčica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: