Kostić: Ritualno igranje patriotizma

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da nije iznenađen glasnim reakcijama na njegovu izjavu o Kosovu, zbog toga što u Srbiji postoji "ritualni patriotizam".

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 22.10.2015.

10:41

Default images
Foto: Nedeljnik

Ipak, kako je rekao u ekskluzivnom intervjuu za "Nedeljnik", nije očekivao podlost i direktan napad na njegov patriotizam i moral.

Kostić je rekao da sve što se dogodilo nakon njegovih izjava o Kosovu pokazuje u kojoj meri je u Srbiji pokidano komuniciranje naučnih, umetničkih, intelektualnih, političkih, privrednih i svih drugih elita.

"Moj slučaj mora da označi početak dijaloga. Ali niko u tom dijalogu ne sme da pomisli ni da je veći Srbin, ni da je veći patriota od mene. To ne dozvoljavam", rekao je Kostić, dodavši da skida kapu mrtvima koji su dali život na Kosovu.

Novinar "Nedeljnika" navodi i da je predsednik SANU u pripremi za intervju rekao i da "ne želi da polemiše sa patriotama, koji su zapravo manekeni kosovske politike". Međutim, Kostić je tokom intervjua rekao da "to ne želi dalje da širi" i "da je sve jasno".

Kostić je rekao i da želi da stavi tačku na ceo slučaj i dodao da je ideja da predsednik SANU nema pravo na privatno mišljenje praktično logika komiteta i logika partije.

"Ukoliko bi neko postavio to kao uslov, tog momenta bih podneo ostavku. A strašno bih voleo da to neko postavi kao uslov. Sa 62 godine imam pravo na sopstveno mišljenje po cenu i da je pogrešno", rekao je Kostić.

Kostić je takođe rekao da ga nije premijer Aleksandar Vučić ubedio da dođe na sastanak sa državnim vrhom, već da je razgovarao sa njim.

"Odluka je donesena u razgovoru sa akademicima na sastanku IO SANU. Da li će neko u to verovati? Neće, ostaće ubeđeni da sam pristao na nagovor Vučića", rekao je Kostić.

Predsednik SANU je rekao i da "Srbija nije tako glupa ili naivna kao što se misli", već je možda umorna i pomalo uplašena.

Kako je rekao, Kosovo je naša velika i tragična rana.

"Ali se u Srbiji odigrava 'Kosovo 2' gde desetine hiljada mladih poslednjih 30 godina u tihom egzodusu odlazi iz Srbije. Znamo li kolika je ta rana?", upitao je Kostić.

Kostić je rekao i da je ponudio ostavku na sastanku Izvršnog odbora SANU, ali da je najveći broj akademika s kojima je komunicirao tražio da to ne čini.

"Hteo sam da dam ostavku, ali mi ne daju akademici. Ubeđuju me da ostanem, jer imam pravo na lično mišljenje", rekao je Kostić.

Na pitanje da li misli da ulazi u politiku kazao je:

"Poštujem svačiji napor, ali nisam nikad pripadao nijednoj stranci. Kao i svaki građanin ove zemlje, imao sam simpatije pre nekim strankama, ali sam se kao svaki ozbiljan građanin razočarao u politiku. Ne pada mi na pamet da ulazim u politiku. Neću da pogazim sve što sam u životu radio i sve što sam u životu izbegavao"

Kompletan intervju u kojem predsednik SANU stavlja tačku na diskusiju, a otkriva i kako se u uniformi našao na Kosovu, objavljen je u novom broju "Nedeljnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: