Nikolić: Predsednik SANU to izjavio i ostao živ

Predsednik Tomislav Nikolić saopštio je da ga je veoma neprijatno iznenadila izjava predsednika SANU Vladimira Kostića, da je Kosovo izgubljeno za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.10.2015.

18:56

Default images
Foto: Beta

Kostić je time, kako kaže, javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije.

Podsećamo, Kostić je izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo.

"Predsednika Nikolića je veoma iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU, profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija 'povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije'. Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je profesor Kostić javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije "u trenuku kada država vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od stane onih koji promovišu nezavisnost Kosova“.

„Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno", naglasio je Nikolić u saopštenju.

"Profesor Kostić je rekao da treba da se odreknemo dela svoje teritorije da priznamo realnost. Kako on ili bilo ko može da se odrekne nečega što nije njegovo? Nije Kosovo Vaše, niti bilo kog pojedinca. Kosovo pripada i našim precima i našim potomcima. Kosovo je natopljeno krvlju onih koji su za njega položili život. Tamo su vekovima živeli, radili i gradili Srbi. Tamo su tapije o osnivanju manastira sačuvane u kamenu. Ne postoji Srbija deceniju ili dve. Srbija postoji više od jednog milenijuma, Srbija duže postoji na postoru Hvosne (raniji naziv za sever Metohije) nego na području Beograda", ističe se u saopštenju.

Nikolić ujedno postavlja pitanje, da li onaj koji živi u jednom trenu srpskog bitisanja sme na sebe da stavi odgovornost za komadanje Srbije?

"Teško je povraćajući ući u raj Evropske unije, ali je mnogo teže i bolnije ući u raj Evropske unije bez delova tela. Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom", dodaje se u saopštenju.

Nikolić napominje da je časno voditi takvu politiku, ali da se ne žali i ne govori kako mu je teško da ubeđuje svoje kolege širom sveta šta Kosovo i Metohija znači za Srbiju i kakav je zločin pokušaj amputacije Kosova i Metohije od Srbije.

"Na kraju krajeva ni pet članica Evropske unije nije priznalo 'Kosovo'. Kako bi Srbija mogla da prizna, a njenih pet evropskih prijatelja nije to učinilo. Ako pogledamo malo dalje, šta bi se desilo kasnije, da se tu ispred naših očiju formira islamska država? Pa da krene na ostatak Srbije?", upozorava Nikolić.

Povodom Kostićevih tvrdnji da da je savez Srbije sa Rusijom veštački, Nikolić ističe da je „istorija naša dva naroda toliko isprepletana, da tu ničega veštačkog nema“.

"Naprotiv, naše prijateljstvo je duboko i iskreno. Srbija nikada neće zaboraviti zahvalnost Rusiji zbog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, Car Nikolaj je izgubio glavu i imperiju, između ostalog, zato što je u Velikom ratu pomogao Srbiji. Ne smemo zaboraviti šta je Rusija učinila za Srbiju u Drugom svetskom ratu", podseća predsednik.

"Da li je to malo za jedno prijateljstvo? Da ne govorimo o današnjem prijateljstvu, kada nam Rusija pomaže i u finansijskom i u moralnom smislu, stavivši veto na sraman predlog Deklaracije koja je imala za cilj da Srbe stigmatizje kao genocidan narod", dodao je Nikolić.

On je naglasio da je Srbija prijatelj Rusije i da ni profesor Kostić, ni on, i niko to ne može pokvariti zbog zajedničke istorije, duhovnih i prijateljskih veza.

"Srbija, dok je predsednik Nikolić njen predsednik, neće uvesti sankcije Rusiji, a prijateljstvo se može samo učvrstiti", dodaje se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

U saopštenju se ističe i da profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi. Vladimir Kostić je lekar neurolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, a na čelu SANU je od ove godine.

„U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se.

Takođe se podseća da Srbija dugi niz godina čeka da se SANU izjasni o ključnim pitanjima koja se postavljaju, da iznese svoj zajednički stav i da se postigne konsenzus o donošenju najvažnijih odluka koje se tiču budućnosti i napretka naše nacije.

"Sve važne institucije i ustanove su davale svoj stav, ponekad podršku, ponekad ne, ali postoji uverenje o zauzetoj poziciji. Ali, ne i od najvažnije institucije koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva. Možda je bolje da je ostalo tako", navodi Nikolić.

On je još istakao da očekuje od SANU da se izjasni o izraženom stavu profesora Kostića i da li posle takve izjave može da ostane na njenom čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: