Meka: Broj žrtava raste, najmanje 700 mrtvih

Najmanje 717 hodočasnika je poginulo, a više od 800 je povređeno u ljudskom stampedu kod Meke, tokom hadžiluka na kojem se okupilo oko dva miliona ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2015.

10:39

Default images
Foto: Beta/AP

Saudijska državna televizija izvestila je, pozivajući se na podatke civilne zaštite, da je povređeno oko 800 ljudi, prenosi Rojters. Na terenu su brojne medicinske ekipe, a strahuje se da broj žrtava nije konačan.

Stampedo se dogodio u Mini u blizini Meke, koja je tokom hadžiluka privremeni dom stotina hiljada hodočasnika.

Mediji javljaju da je do stampeda došlo tokom ritualnog "kamenovanja đavola".

Ovo nije prvi put da stampedo za vreme hadžiluka odnese stotine života.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama i svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk.

U poslednjih 25 godina 3.350 vernika poginulo u hadžiluku

Najmanje 3.349 vernika poginulo je u poslednjih 25 godina u raznim nesrećama za vreme i uoči hadžiluka, a u današnjem stampedu u saudijskom gradu Mini, izvan svetog muslimanskog grada Meke, život je izgubilo najmanje 310 ljudi.

Nesreća sa najvećim brojem žrtava dogodila se 1990. godine kada je 1.426 vernika poginulo u stampedu u tunuelu koji vodi ka svetim mestima u Meki.

Sredinom septembra ove godine, najmanje 111 osoba je poginulo, a 390 povređeno kada se srušio kran u najvećoj džamiji na svetu Al Haram u Meki.

Najmanje 360 vernika je poginulo u stampedu u Meki 2006. godine. Iste godine, samo dan uoči hadžiluka, urušila se osmospratnica u blizini Velike džamije u Meki, gde su bili smešteni vernici, i tada su poginule najmanje 73 osobe.

Pre 11 godina, poslednjeg dana hadžiluka, u Mini su u stampedu poginula 244 hodočasnika, a na stotine je povređeno.

Godine 2001, takođe poslednjeg dana hadžiluka, život je u stampedu izgubilo 35 vernika, prenela je agencija AP.

Skoro 180 hodočasnika poginulo je 1998. godine za vreme rituala kamenovanja đavola u Mini, kada je nekoliko vernika palo sa nadvožnjaka, što je izazvalo stampedo.

Godinu ranije, najmanje 340 hodočasnika je poginulo u požaru koji je izbio u šatorima u Mini. Tada je povređeno 1.500 osoba.

Oko 270 vernika poginulo je tokom rituala kamenovanja u Mini 1994. godine.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama i svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: