"Hteli smo da otvorimo granicu, sad nećemo"

Hrvatski premijer Zoran Milanović naveo je da: "Ovakva vrsta manipulacija može da prođe u Beogradu, ali ne u Zagrebu i Briselu", kao i da Hrvatska ima odgovor.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.09.2015.

02:30

Default images
Foto: Beta

Milanović je rano jutros u Briselu izjavio da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.

"Žao mi je zbog ovoga, ali ove mere su smešne", rekao je Milanović novinarima nakon maratonskog samita lidera EU u Briselu

“Žao mi je zbog ovoga, ja sam jedan od većih prijatelja Srba u Hrvatskoj, ali i Srbijanaca, što je nešto drugo. Juče je Vučić rekao da će uraditi sve što može i nije uradio ništa”, rekao je Milanović.

Ponovio je da je očekivao da Srbija počne da deo izbeglica šalje na granicu sa Mađarskom, a ne da ih sve organizovano i dalje šalje Hrvatskoj.

Na pitanje da li se na samitu razgovaralo o granici Milanović kaže da o tome nije bilo ni reči.

“Ja se ne rugam Srbiji, meni je žao zbog toga, ali ovakva vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali ne u Zagrebu i Briselu”, rekao je.

On navodi da je otvoren za razgovore i da to nije fraza, ali je ponovio da očekuje od Srbije da ne opterećuje Hrvatsku i da deo izbelgica šalje na Horgoš.

Na pitanje hoće li otvoriti granicu, rekao je da neće, iako je to bilo planirano za sutra ujutru.

Osim toga, Milanović je istakao da Zagreb već ima odgovor koji će objaviti ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

“Mi ćemo imati malu štetu, a oni veliku. Neće biti nasilja i rata, da se razumemo. Sve je mirno. Ali ovo nije normalno ponašanje”, rekao je Milanović posle ponoći.

Izveštac Tanjuga sa prelaza Batrovci javlja da je Hrvatska, nakon što je Srbija uvela zabranu za uvoz hrvatske robe, prestala da propušta građane sa srpskim pasošima na svoju teritoriju.

U ponoć je istekao rok koji je Srbija dala Hrvatskoj da otvori granicu, pa je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prelazu Batrovci izjavio da od tog trenutka hrvatska roba ni na koji način ne može da uđe u Srbiju. Podsećamo, Milanović je u sredu oko 23 časa izjavio da te večeri neće biti dogovora i "da će se svi vratiti kućama i gledati svoje interese".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: