"Šarli ebdo" objavio karikature utopljenog dečaka

U poslednjem izdanju francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" objavljene su karikature utopljenog sirijskog dečaka čije je telo isplivalo na tursku obalu.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2015.

14:04

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Osam meseci nakon što su teroristi napali redakciju časopisa i usmrtili 12 ljudi, "Šarli ebdo" ponovo se našao u središtu pažnje svetske javnosti.

Karikature malog Ajlana Kurdija (3), koji je postao simbol izbegličke krize, izazvale su oštre reakcije i polemike širom sveta.

Prva slika, naslovljena "Dobro došli, migranti", prikazuje nacrtano telo utopljenog dečaka, natpis "Tako blizu cilja" i Mekdonaldsov bilbord na kom piše "Promocija, dva dečja menija po ceni jednog". Druga karikatura nosi naziv "Dokaz da je Evropa hrišćanska" i na njoj je nacrtan lik koji, verovatno, predstavlja Isusa Hrista i noge dečaka koji se davi u vodi. Ovu karikaturu prati tekst: "Hrišćani hodaju po vodi, muslimanska deca se dave". Među kritičarima ovih karikatura našli su se oni koji tvrde da je uvredljivo zloupotrebljavati Ajlanovu smrt u satirične svrhe, dok drugi navode da je magazin samo prikazao način na koji se Zapad "nosi" sa izbegličkom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: