Zemunski klan izbliza (3) - Dejan Milenković Bagzi

Najvećoj policijskoj poteri u Srbiji u poslednjoj deceniji, još uvek izmiče i Dejan Milenković, zvani Bagzi, koji je u februaru sumnjičen za pokušaj atentata na premijera Zorana Đinđića. Televizija B92 objavljuje i njegovu biografiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

15:28

Default images

Dejan Milenković Bagzi rođen je u Zemunu 20. aprila 1970. godine. Iako, prema pisanju medija, do sada nije osuđivan i protiv njega se ne vodi ni jedan krivični postupak, u internim policijskim dokumentima evidentiran je kao član surčinskog kriminalnog klana, koji se početkom devedesetih bavio krađom automobila, a kasnije i trgovinom drogom. Operativna saznanja policije ukazuju da je ovaj klan bio umešan i u brojne oružane obračune i likvidacije u podzemlju.

Šira javnost je za Milenkovića prvi put čula aprila 1998. godine, kada je, posle policijske racije u Surčinu, uhapšen zajedno sa ostalim pripadnicima surčinskog klana, među kojima su bili i Ljubiša Buha Čume, Ljubomir Jovanović zvani Stakleni i Milan Narančić Limun, kao i sada pokojni Zoran Šijan i Zvonko Plećić Pleća.

Ova grupa je, prema saznanjima policije, najveću dobit stekla nelegalnom trgovinom naftnim derivatima i cigaretama, a novac je, potom plasirala u legalne tokove kroz razne investicije kao što su trgovina naftom i kupovina mašina za asfaltiranje puteva. Za Milenkovića se potom nije čulo sve dok njegov prijatelj Ljubiša Buha Ćume, u svom obraćanju medijima krajem januara ove godine, nije saopštio da Dušan Spasojević u svom privatnom zatvoru, osim njegove supruge Ljilje Buhe, drži i Dejana Milenkovića Bagzija. Lider radikala Vojislav Šešelj je, međutim, tvrdio da se Milenković pridružio Spasojevićevoj zemunskoj grupi.

Najveću pažnju javnosti, ali i policije, Milenković je privukao posle incidenta na auto-putu kod sporstke hale «Limes» u Novom Beogradu, 21. februara ove godine. Tom prilikom, Milenkovich se, prema saopštenju MUP-a Srbije, našao za volanom kamiona sa austrijskim tablicama, koji je bez vidljivog povoda naglo promenio pravac i presekao kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik vlade dr Zoran Đinđic. Sudar je izbegnut zahvaljujući veštim manevrom Đinđićevog vozača, a incident je ubrzo okarakterisan kao pokušaj atentata na premijera.

Imajući u vidu navedene činjenice, kao i opasnost da vozač kamiona ima bogatu kriminalnu prošlost, zadržan je radi rasvetljavanja okolnosti događaja, saopštila je tada policija razloge Milenkovićevog hapšenja. Istražni sudija mu je odredio pritvor od osam dana i protiv njega je pokrenuta istraga zbog falsifikovanja dokumenata. Međutim, vanraspravno veće Četvrtog opštinskog suda je već dva dana kasnije ukinulo pritvor Milenkoviću, uz obrazloženje da nema zakonskog osnova za zadržavanje u pritvoru.

Nepune tri nedelje kasnije, ubijen je srpski premijer Zoran Đinđić, a Milenkovićevo ime našlo se na listi osumnjičenih za organizovanje i izvršenje tog zločina. Policija i dalje traga za njim.

Vlada Srbije u svom saopštenju od 12. marta imenovala je članove Zemunskog klana. MUP Srbije moli sve građane koji primete nekog od imenovanih ili imaju informacije od značaja za istragu, da se jave na telefone 011 762 760 ili 011 35 47 200.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: