Nemci uveli kontrolu granice, suspendovan Šengen

Nemačka je donela odluku da počne sa kontrolom granice sa Austrijom, zaustavi železnički saobraćaj iz te zemlje i privremeno suspenduje sporazum iz Šengena.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 13.09.2015.

17:45

Default images
Foto: Beta/AP

Zbog odluke Nemačke da obnovi kontrole na granicama i uspori priliv izbeglica iz Austrije, i Češka će pooštriti obezbeđenje i kontrole uz granice.

Provere pasoša su ukinute za države unutar Šengenske zone, ali očekuje se da će odluku o ponovnom uvođenju kontrola na granici objaviti ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer na konferenciji za novinare večeras, javilo je nekoliko nemačkih medija, preneo je AFP.

Nemački mediji su izvestili da Nemačka namerava da ponovo uspostavi kontrole na svojoj granici sa Austrijom, u trenutku kada se suočava sa rekordnim prilivom izbeglica.

Na stotine nemačkih policajaca mobilisano je da bi sprovodili kontrolu granice, saopštio je portparol nemačke federalne policije.

"Mobilišemo na stotine policajaca", rekao je agenciji AFP portparol posle objave Berlina da Nemačka uvodi privremeno kontrole na granici.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je ranije rekao da ova odluka odmah stupa na snagu.

Potez Nemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država.

Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

Osim toga, Berlin više neće dozvoljavati izbeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti, istakao je Mazijer.

Tražioci azila moraju da shvate da "ne mogu da biraju države u kojima traže zaštitu", naveo je on.

Prema pravilima EU, prva zemlja ulaska obavezna je da rešava zahtev tražioca azila, ali je Nemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbeglica iz Sirije, preneo je AFP.

Železnički saobraćaj između Nemačke i Austrije suspendovan je već 12 sati.

Iz nemačke železničke službe je saopšteno da će železnički saobraćaj sa Austrijom biti obustavljen do 5 sati ujutro u ponedeljak.

Direktor nemačke železničke kompanije rekao je svom austrijskom kolegi da Nemačka obustavlja železnički saobraćaj iz Austrije.

U intervjuu za "Tagešspigel", ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je kazao da Nemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbeglica i dalje svakodnevno prelazi njene granice, ističući da "izostanak evropske akcije u izbegličkoj krizi, sada gura Nemačku do granica njene izdržljivosti".

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint oštro je kritikovao "potpuni neuspeh" EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

Predsednik EK Žan-Klod Junker izrazio je zabrinutost za budućnost evropskog sistema otvorenih granica u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbeglice prvo stižu, došlo 12.200 izbeglica.

Lokalna policija je saopštila da je taj grad gotovo potpuno iscrpeo svoje kapacitete za prihvat izbeglica koje masovno stižu u Nemačku.

Od početka godine, u Nemačku je stiglo 450.000 izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: