"Rizik od formiranja balkanske ID?"

Islamska država bi mogla imati motiv da formira tzv. balkansku ID, smatraju poznavaoci bezbednosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenosi RSE.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

17:27

Default images
Foto: Beta, AP

Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi Radio Slobodna Evropa, bazirani na verskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.

Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik, veruje da Islamska država može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

"ID i ostale organizacije koje funkcionišu pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uslovno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podeljen, postoje međuetnicke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu", navodi on.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

“Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem”, naglašava Ibiši.

U poslednjem izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. piše da na Kosovu postoje rastuće pretnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova učestvovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: