VA: Uhapšeni jer su branili manastir od potapanja

Dvadesetak vernika je uhapšeno u selu Tubravić kod Valjeva koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila zbog izgradnje akumulacije "Rovni".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.08.2015.

12:45

Default images
Foto: Thinkstock

Vernici koji sebe nazivaju “Stražari Gračanički”, okupljeni oko udruženja “Istinoljublje”, koje predvodi raščinjeni monah Antonije (Dragan Davidović), pokušali su da priđu kompleksu manastira, u narodu poznatog kao Valjevska Gračanica, ali ih je u tome sprečila policija.

Vernici godinama se već protive završetku izgradnje brane i akumulacije, s obzirom na to da Valjevska Gračanica, iz koje su izneti ikonostas i ostali predmeti koji će biti predati SPC, nakon punjenja jezera treba da se nađe pod vodom.

Manastir se, naime, nalazi u blizini budućeg veštačkog jezera sistema “Rovni”, čije punjenje počinje 1. septembra, zbog čega je JP “Kolubara”, koje je investitor gradnje, saopštilo da je zbog spuštanja zatvarača na brani i početka punjenja akumulacije iz reke Jablanice “zbog bezbednosti svaki prilazak i boravak nezaposlenih lica na tom području strogo zabranjen”.

Kako je preneo sajt www.vaseljenska.com, pripadnici MUP-a su nekolicinu vernika predvođenih raščinjenim monahom zaustavili kod Poćute, da bi radnici JP “Kolubara” u međuvremenu zagradili i drugi put ka Gračanici.

"Jutros, ranom zorom, policija je upala u manastir Valjevska Gračanica, tretirajući verni narod kao kakve kriminalce. Prvo su ih potrpali u maricu a zatim zadržali na oko kilometar od manastira gde se i dalje nalaze", prenosi sajt.

U valjevskoj policiji za “Blic” potvrđuju da je došlo do privođenja ljudi koji su se oglušili o jasno istaknuta obaveštenja o zabrani prilaska području brane i akumulacije.

"Zbog drskog ponašanja i oglušavanja o naređenje, jer su mimo zabrane vlasnika parcele JP “Kolubara” i znakova upozorenja, te našeg upozorenja da čine krivično delo uzurpacije imovine, privedeno je 20 osoba, 14 muškaraca i šest žena, koji će biti predate sudiji za prekršaje", kažu u policiji.

Agencija Beta je potvrđeno u Prekršajnom sudu da s u toku protiv privedenih, a jedna osoba, koja je ranije bila privedena "zbog drskog ponašanja i još dva prekršaja", takođe po hitnom postupku, kažnjena je sa 15.000 dinara.

Vladika valjevski Milutin (Knežević) molio je vlasti da se brana Rovni ne puni do kvote 363 metra već do 333 metra kako bi se izbeglo potapanje bogomolje, koju je on proglasio manastirom, navodi Beta.

Prema saznanjima Bete, takav dogovor vlasti sa SPC načelno je postignut, a konačnu reč o svemu treba da da "državna komisija", koja će u naredne dve godine pratiti proces punjenja i pražnjenja akumulacije Rovni i doneti odluku do koje će kvote akumulacija biti punjena.

Brana na Jablanici gradi se godinama, u nju je do sada uloženo gotovo 80 miliona evra, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje Valjeva i opština nizvodno od tog grada, kao i da bi se sprečio plavni talas u slivu reke Kolubare, što se delimično dogodilo u maju 2014. godine.

Ta brana je po prvobitnom projektu trebalo da obezbedi i tehničku vodu za TE-TO Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, koja se takođe gradi godinama, ali je neizvesno da li će i kada radovi na njenom završetku biti nastavljeni.

Inače, dan pre početka važenja zabrane prilaska brani i akumulaciji “Rovni”, episkop valjevski Milutin je u manastiru Svetog arhangela Mihaila služio arhijerejsku liturgiju, u sklopu dogovora sa JP “Kolubara” da se Valjevska Gračanica koju su ranije napustili monasi koristi, dok ne počne proces spuštanja zatvarača na brani i punjenja akumulacije, piše "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: