MK: Vanredno zbog izbeglica, policija na ulicama

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog ulaska izbeglica u tu zemlju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

15:03

Default images
Foto: Tanjug

To otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa izbeglicama koje nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve većeg broja izbeglica koje prolaze preko tzv. balkanskog migracionog koridora, bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa u kome su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.
Foto: Tanjug
"Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo", rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.
Foto: Tanjug
Inače, makedonski portal Plus info javio je ranije danas da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: