"U Vrbasu crnogorski da bude službeni jezik"

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je i zvaničan zahtev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Izvor: Beta

Utorak, 11.08.2015.

12:23

Default images

Predsednica Izvršnog odbora tog saveta Aleksandra Vučinić je u pisanoj izjavi navela da se u zahtevu ukazuje da, prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opštine Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine.

Vučinićeva je dodala i da je Zakonom o službenoj upotrebi jezika predviđeno da je lokalna samouprava u obavezi da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

"Nacionalni savet je u zahtevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu", navela je Vučinićeva.

Ona je podsetila i na akt pokrajinskog ombudsmana iz 2013. godine, u kojem se preporučuje uvođenje crnogorskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vrbasu.

Vučinićeva je ukazala i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: