Roditelji protiv Nacrta zakona o nestalim bebama

Roditelji koji godinama pokušavaju da utvrde istinu o deci za koju sumnjaju da su im oduzeta u porodilištu, pokreću novu bitku.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2015.

16:41

Default images
Foto: Thinkstock

Ta bitka je protiv Nacrta zakona o nestalim bebama.

Nacrt je upravo ušao u javnu raspravu i predviđa i obeštećenje do 10.000 evra.

Godine mukotrpne potrage za istinom, tone prikupljenog materijala, sati razgovora s nadležnima, a rezultat za roditelje ubeđene sa su im deca oduzeta u porodilištu - nije zadovoljavajuć. Goran Filipović je jedan od njih.

“Mi u ovu priču nismo ušli zbog novca, mi smo u ovu priču ušli da utvrdimo šta se desilo sa našom decom. Čitav nacrt njihovog zakona više liči na jedan pravilnik gde se nalaže sudovima kako će da postupe i ko će imati pravo na novčanu nadoknadu osim toga ja nisam video ništa ozbiljno. Potpuno jedan zakon koji je ponizavajuć. Roditelji su spremni da spreče da ovaj zakon uđe u zakonsku proceduru do poslednjeg atome snage, borićemo se svim pravnim i nepravnim sredstvima“, naveo je roditelj Goran Filipović.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da u se specifičnoj situaciji ne mogu koristiti redovne pravne procedure, već da činjenice treba utvrđivati posebnom procedurom.

“Po planu koji se vidi u ovom nacrtu zakona koje je ministarstvo pravde pripremilo mi ne vidimo da je uopšte moguće doći do dokaza jer se predviđa primena parničnog i vanparmičnog postupka koji su redovni postupak, i gde vi nemate nikakva posebna istražna ovlašćenja koja će koristiti da bi ste utvrdili šta se zaista desilo pre 40 godina, za to je potrebno mnogo propisivanje pravila kako će se doći do dokaza i posebna vrsta postupka kojim će se to rešavati“, izjavio je Danilo Ćurčić iz Komiteta.

Evropski sud za ljudska prava, posle presude u korist majke Zorice Jovanović, obavezao je Srbiju da ustanovi mehanizma koji će omogućiti svim roditeljima u sličnim situacijama da dobiju odgovarajuće odgovore i naknadu. Ministarstvo pravde navodi da će javna rasprava o nacrtu zakona trajati 45 dana.

“Cilj zakona je, sa jedne strane, utvrđivanje svih činjenica i okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi istina o položaju dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbije, a sa druge strane, izvršavanje obaveze Republike Srbije iz navedene presude Evropskog suda za ljudska prava. Podsećamo da je ovo jedinstvena situacija u celom svetu i da je Radna grupa, uzimajući uobzir, pravni okvir, ustavne odredbe, kao i zastarelost krivičnog gonjenja, izradila takav koncept zakona koji će roditeljima najviše moguće izaći u susret“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Udruženje roditelja procenjuje da je u Srbiji pod izgovorom da je beba mrtvorođena najmanje 3500 porodica rastavljeno od svoje dece koja sada žive u drugim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: