Sedam godina se čeka na suđenje Goranu Davidoviću

Suđenje za incident na antifašističkom skupu u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine nije počelo ni šest godina od početka glavnog pretresa, piše VOICE.

Izvor: Beta

Nedelja, 12.07.2015.

17:34

Default images
foto: Beta/AP

Prema navodima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, skoro osam godina od incidenta nije počelo suđenje neformalnom vođi zabranjene organizacije Nacionalni stroj, Goranu Davidoviću.

Protekli period obeležila su priznanja dvojice optuženih, promena čak troje predsednika sudskog veća i neuspešni pokušaji suda da se Davidović iz inostranstva privede pravdi, naveo je VOICE (www.voice.org.rs).

Zbog toga je vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu okrivljenom Davidoviću odredilo suđenje u odsustvu, rekla je portparolka Višeg suda Ivana Karapandžić.

Ona je objasnila da se branilac koga je Davidović angažovao nije odazivao na uredne pozive suda, pa mu je sud 15. septembra prošle godine postavio branioca po službenoj dužnosti, kako bi se sprečilo nepotrebno odlaganje glavnog pretresa.

„Imajući u vidu sve navedeno, sud je uložio napore da se postupak vodi efikasno, bez nepotrebnih odlaganja“, kazala je Ivana Karapandžić.Na pitanje koji je sudija dobio postupak i za kada je zakazan nastavak suđenja, Ivana Karapandžić je rekla da će javnost blagovremeno o tome biti obaveštena putem.

Osim Davidovića, za izazivanje nacionalne i verske mržnje i nasilničko ponašanje tereti se i Nedeljko Pešić (26) iz Šapca, dok su Predrag Golubović (31) iz Priboja, Radomir Dickov (38) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (34) iz Beograda, Danijel Petrović (26) i Vladan Negovanović (27) iz Novog Sada optuženi za nasilničko ponašanje.

Dolf Pospiš (28) iz Veternika i Predrag Milovanović (31) iz Zemuna, takođe su bili optuženi, ali su u međuvremenu sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici u Novom Sadu napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja.

Oni su prethodno u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole poput "Vojvodina - Srbija", "Srbija Srbima", "Ubij pedera" i "Ratko Mladić".

Kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Nacionalni stroj je i od ranije pravosudnim organima poznat po nacionalističkim ispadima, a jedan od takvih dogodio se tokom antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je dvadesetak kratko ošišanih mladića 9. novembra 2005. organizovano upalo na skup i ugrozilo sigurnost učesnika, a nekima od njih uputila i opasne pretnje.

Zbog toga je Davidović osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora koju je nekoliko godina kasnije i odslužio, a Miodrag Stefanović iz Odžaka dobio je šest meseci zatvora.

Advokat Vladimir Beljanski rekao je da postoji veliko lutanje u sudskoj praksi šta znači izazivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti, iako je to delo veoma opasno.

„Dodatni problem kod nas je što imamo prošlost koja na jedan strašan način svedoči o tome kako takvi javni istupi izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti mogu da izazovu katastrofalne posledice“, kazao je Beljanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: