"Ko ode na paradu u ZG, taj je protiv Srbije"

Ministar spoljnih poslova rekao je da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske povodom godišnjice "Oluje".

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

11:31

Default images
Foto: Tanjug

Njihovo učešće na paradi 5. avgusta će se smatrati antisrpskim stavom, rekao je ministar Ivica Dačić.

On je, gostujući u emisiji "Novi dan" televizije N1, rekao da su Srbiji zamerali što smo poslali vojsku na vojnu paradu u Moskvu, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizuje idućeg meseca povodom "Oluje" u kojoj je ubijeno više hiljada i proterano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja.

"Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom", naglasio je šef srpske diplomatije.

Upitan da li nas je dvostruka diplomatija održavanja dobrih odnosa sa Rusijom i težnje ka članstvu u EU dovela u situaciju u kojoj Britanija piše rezoluciju o Srebrenici ne pozivajući nas da učestvujemo u tome, dok ne znamo da li će Rusija uložiti veto na taj dokument, Dačić je rekao da nas nije politika u to dovela, već pozicija u kojoj se vekovima nalazimo - na raskršću Istoka i Zapada.

"Mi kao mala zemlja nemamo privilegiju da diktiramo međunarodne odnose, već moramo da nađemo najbolji način da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. Želimo u EU jer je to u našem nacionalnom i državnom interesu, ali sa druge strane, u političkom smislu, strateški, partnerski, ekonomski, zašto bismo se odricali partnerstva sa Rusijom", istakao je on.

Na pitanje zašto još nemamo 12 ambasadora u svetu, uključujući Berlin, i kada bismo mogli da očekujemo njihovo imenovanje, Dačić je rekao da je sebi postavio za cilj da do kraja godine budu imenovana 34 nova šefa konzularnih predstavništava Srbije u svetu, te da se ti spiskovi trenutno nalaze na konsultacijama kod predsednika i premijera.

Upitan da li će neko iz Ministarstva spoljnih poslova snositi odgovornost za način na koji su dodeljivani diplomatski pasoši, što je tema medijskih spekulacija, šef srpske diplomatije je odgovorio: "Ne znam zašto bi neko snosio odgovornost".

On je objasnio da postoji kategorija za svakog ko ima pravo na diplomatski pasoš - neki ga imaju po zakonu, a neki po diskrecionom pravu.

"Predložio sam da se te odredbe promene i restriktivno uvedu. To nije nikakvo krivično delo. Postoji diskreciono pravo ministra da proceni kome može, a kome ne moze da se da pasoš. Mislim da to pravo treba da bude ograničeno i to sam upravo na svom primeru uradio", naveo je on.

Dačić se osvrnuo i na ishod referenduma u Grčkoj, rekavši da Srbija ima puno razumevanje za težinu situacije u kojoj se nalazi nama prijateljski narod, ali je istakao da je to odluka grčkog naroda i njihovo unutrašnje pitanje.

"Mi treba da se bavimo onim sto nas pogađa, a pogađaju nas posledice. Nadamo se da će ipak doći do nekog dogovora, jer bi njegovo nepostizanje moglo da ima štetne posledice po celu Evropu, a ne samo po Srbiju", rekao je on, upozorivši da se "uže ne može zatezati da ne bi puklo".

Govoreći o srpskom predsedavanju OEBS-u, Dačić je ukazao da je Srbija uradila veliki deo posla u kontekstu teške situacije u Ukrajini i brojnih svetskih kriza i podsetio da je naša zemlja za to dobila velike pohvale i od Saveta bezbednosti UN, i od EU, i od Stalnog saveta OEBS-a, i od Rusije, i od Ukrajine.

On je najavio da će 17. jula posetiti Ukrajinu i razgovarati o daljem toku mirovnog procesa, a takođe je najavio da će 4. i 5. decembra u Beogradu biti održan jedan od najvećih skupova od samita nesvrstanih - ministarski sastanak 57 zemalja učesnica OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: