Polovina za Srbiju u EU, 73 odsto protiv NATO

Polovina građana smatra da Srbija treba da postane članica EU, dok se tome protivi 37 odsto, a protiv ulaska u NATO je 73 odsto, pokazujee istraživanje CeSID-a.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

15:31

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković rekao je na konfereneciji za novinare da je u odnosu na ranija istraživanja, značajno porastao broj onih koji se protive ulasku u EU, navodeći da je 2011. godine 62 odsto građana podržavalo ulazak u EU, a 2013. godine 66 procenata.

Kada je reč o NATO, junsko istraživanje je pokazalo da pada podrška i ulasku u NATO, a Vuković navodi da se tome protivi 73 odsto, da 12 procenata smatra da Srbija treba da bude članica te vojne alijanse, dok je 2012. godine ulasku u NATO protivilo 65 odsto, dok je to podržavalo 25 odsto građana.

Terensko istraživanje CeSID-a koje je uz podršku USAID-a sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih ispitanika, pokazalo je, kako navodi Vuković, i pad poverenja u državne institucije.

Prema rezultatima istraživanja, vladi veruje 31 odsto, predsedniku Republike 27 odsto, parlamentu 20 odsto, a političkim strankama sedam odsto ispitanika.

Vuković kaže da je istraživanje u martu pokazalo da 58 odsto građana ima poverenje u Vojsku Srbije, a da po junskom istraživanju iznosi 50 odsto.

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Kačar rekao je da bi se 40 odsto anketiranih lično angažovalo u rešavanju problema, dok 26 odsto njih veruje da uopšte ne mogu da doprinesu rešavanju problema.

Kačar kaže da je izborni aktivizam i dalje visok, navodeći da je 56 odsto ispitanika navelo da redovno izlazi na izbore, dok je 26 procenata reklo da izlazi na većinu izbora.

Istraživanje "Aktivizam građana u Srbiji" sprovedeno je od 10. do 20. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: