Mladićeva odbrana: Greške u identifikaciji tela

Odbrana generala Ratka Mladića osporavala je pred Haškim tribunalom verodostojnost Međunarodne komisije za nestala lica.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.06.2015.

18:42

Default images
foto: Tanjug

Odbrana je navela greške koja je ta komisija činila tokom identifikacije žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica u BiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja forenzičkog eksperta optužbe Ijana Hansona, inače zamenika direktora ICMP, tvrdio je da je ICMP pogrešno identifikovala žrtve i nastojala da mitom prikrije te greške.

Branilac Lukić pozivao se, pritom, na tvrdnje Jasmina Odobašića, koji je bio zamenik nekadašnje Komisije za nestala lica Federacije BiH.

Svedok Hanson odgovorio je da ne zna za Odobašića i njegove tvrdnje, ali je potvrdio da je bilo slučajeva pogrešne identifikacije koje je ICMP nastojala da ispravi.

U jučerašnjem glavnom iskazu, Hanson, koji je 2013, u ime ICMP, nadgledao ekhumaciju masovne grobnice u rudniku Tomašica kraj Prijedora, izjavio je da je iz te grobnice iskopana "371 skupina posmrtnih ostataka", kao i da su ostaci najmanje 298 osoba ranije iz Tomašice prebačeni u sekundarnu grobnicu na lokaciji Jakarina Kosa, takođe kod Prijedora.

Pozivajući se na Odobašićevu izjavu, branilac Lukić je tvrdio da su, tokom ekshumacije na Jakarinoj Kosi, 2001. godine, "dva tela povezana s jednom osobom".

Hanson je odgovorio da ne zna za Odobašićevu izjavu i da je ekshumacija na Jakarinoj Kosi bila sprovedena pre nego što je on došao u BiH. Na pitanje advokata Lukića može li isključiti da je slična greška počinjena i tokom iskopavanja u Tomašici, ekspert tužilaštva nije dao jasan odgovor.

Na identičan način, Hanson je odgovorio i na pitanje branioca zna li da je antropolog ICMP Eva Klonovski na Jakarinoj Kosi, opet po Odobašićevoj tvrdnji, "pogrešno odredila pol žrtve".

Na ponovljeno pitanje, zasnovano na Odobašićevoj izjavi, da li zna da su pogrešno identifikovana tela bila predata pogrešnim porodicama i da su, zatim, morala da budu ponovo ekshumirana, Hanson je primetio da "problem pogrešne identifikacije nije neuobičajen".

Da "ne zna ništa o tome", veštak optužbe odgovorio je na Lukićevo pitanje o Odobašićevoj tvrdnji da je ICMP policajcu iz Bihaća Vehidu Šljivaru "davala mito od 500 konvertibilnih maraka mesečno da prikrije pogrešne identifikacije".

U nastavku dokaznog postupka o masovnoj grobnici u Tomašici, tužioci su danas pred sudije izveli i balističkog eksperta Bruna Franjića.

Franjić je svedočio o veštačenju čaura i zrna pronađenih u toj grobnici i leševima koji su iz nje ekshumirani. Naznačio je da je u više slučajeva utvrdio da su zrna ispaljena, a čaure ispaljene iz iste automatske puške "kalašnjikov".

Dokaznu vrednost Franjićevog nalaza, Mladićeva odbrana nastojala je da umanji osporavanjem njegove stručnosti. Branilac Dragan Ivetić tvrdio je i da je Franjićev izveštaj manjkav zato što nije priložio fotografije čaura i zrna, kako bi veštak odbrane mogao da proveri ispravnost njegovih zaključaka.

Franjić je uzvratio da se "drugi veštak ne može izjasniti samo na osnovu fotografija", a da ne pregleda i uporedi same čaure i zrna. Podvukao je da je taj dokazni materijal u Tužilaštvu BiH i da je dostupan za proveru "u svako doba".

Svog petog svedoka u dokaznom postupku o Tomašici, otvorenom 22. juna, haški tužioci izvešće pred raspravno veće u ponedeljak, 29. juna.

Tužioci će, kako su najavili, pred sudije izvesti ukupno šest veštaka i sedam svedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Prema optužnici, koja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (73) tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, snage VRS ubile su u selima oko Prijedora, s proleća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Tužilaštvo bi izvođenje dokaza o Tomašici trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje letnja pauza u radu Tribunala. Posle pauze, Mladićeva odbrana nastaviće svoj dokazni postupak.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: