Godinu dana kalifata Islamske države

Godinu dana pošto je Islamska država u delovima Iraka i Sirije proglasila uspostavljanje kalifata, entitet je dobro finansiran i ima veliku količinu oružja.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.06.2015.

12:33

Default images

Kako tvrde stručnjaci, tako bi moglo da ostane i u narednim godinama, preneo je AFP.

Kalifat, na čijem je čelu Abu Bakr al-Bagdadi, je u mesecima posle osnivanja pretrpeo poraze.

Koalicione snage na čelu sa SAD izvode napade na celoj teritoriji koju obuhvata kalifat a kurdske snage su ove sedmice zauzele strateški važan sirijski grad Tal Abjad u provinciji Raka u blizini turske granice.

Ipak, grupa je nastavila da postiže pobede na drugim mestima, uključujući zauzimanje sirijskog drevnog grada Palmire i stručnjaci kažu da IS i njen kalifat imaju sredstva da traju godinama.

Drugi stručnjaci smatraju da iako će se sadašnje granice kalifata verovatno menjati, entitet je daleko od toga da je na izdisaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: