Da li će ograda na granici sprečiti migrante?

Na granici između Srbije i Mađarske biće celom dužinom podignuta ograda visoka četiri metra. Ograda bi trebalo da se završi već do sledeće srede.

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2015.

21:35

Default images
Foto: Printskrin

U Mađarsku je prošle godine ušlo 43.000 ilegalnih migranata, a od početka ove oko 53.000. Očekuje se da će taj broj do kraja godine premašiti 100.000. Čak 95 odsto ilegalnih migranata u Mađarsku uđe sa teritorije Srbije.

Granica između Srbije i Mađarske, možda će izgledati nalik onoj između Amerike i Meksika. Doduše, ta granica duga je preko tri hiljade kilometara, a skoro trećinu čine barijere, što metalne, što drvene. Visina zida varira od tri do četiri i po metra, svaka milja plaćena je milion dolara.

Nas i Mađare deliće ograda 4 metra visoka, 175 kilometara dugačka

"Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija. Zemlje EU tragaju za rešenjem, ali Mađarska "ne može da priušti da još čeka". Reč je o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom. Ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi do srede. To nije u suprotnosti sa međunarodnim obavezama, niti se ovim potezom krši neki međunarodni sporazum", kaže Peter Sijatro, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Nadležni ministar kaže da Srbija prihvata veliki teret obaveza na svoja leđa iako nije članica EU.

"Želimo da pokažemo da smo ozbiljan partner koji štiti i svoje granice i granice zemalja EU i treba nam pomoć EU", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Poznavaoci prilika kažu da Mađarska ne može zidom da reši problem, ali i da je podizanje ograde u suprotnosti sa evopopskim postulatima slobode kretanja

"Ako se ograda podigne, možemo da očekujemo krijumčarenje, kopanje tunela. da pronalaze razne alternative da dođu do Mađarske", naveo je Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.
Početkom godine je naglo povećan broj imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana. Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelazi u Mađarsku iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: