Šta piše u britanskoj rezoluciji o Srebrenici?

Rezolucija o Srebrenici, koju je u Savetu bezbednosti UN pripremila Velika Britanija, predviđa da deca ubuduće u školama uče o genocidu, piše "Blic".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2015.

08:36

Default images
Foto: Getty Images

Nacrt rezolucije, koji je iz Misije Velike Britanije u UN dostavljen Srbiji, sastoji se od preambule, opšteg dela i 13 tačaka koje se odnose na Srebrenicu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Blic" navodi da deveta tačka rezolucije kaže: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida".

U preambuli predloga rezolucije stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu".

"Blic" navodi da se srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mestu.

Ipak, kako prenosi list, u tekstu nigde nisu imenovane ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage RS.

Opšti deo predloga britanske rezolucije oslanja se na rezoluciju koja je 2014. godine doneta povodom 20 godina genocida u Ruandi, ali deo teksta sadrži i formulacije koje su novina, poput "najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici" i "osuđuje se svako negiranje genocida".

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da se, u verziji britanske rezolucije o Srebrenici koju je pogledao, reč "genocid" pominje 11 puta.

"Stoga se nadam da će bar jedna od zemalja koja u Savetu bezbednosti UN ima pravo veta to iskoristiti i sprečiti usvajanje dokumenta, koji će u BiH doneti samo nove podele", rekao je Crnadak za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: