“Oprostite se od ukradenog auta,već je u delovima”

U Srbiji dnevno bude ukradeno nekoliko automobila. Bojani i Marku iz Beograda ukrali su vozilo s parkinga. U policiji su im rekli da se “oproste od automobila”.

Izvor: B92, R.C.

Petak, 12.06.2015.

10:50

Default images
Foto: B.S.

Bojani i Marku automobil marke “reno megan” ukraden je u zoru 9. juna s parkinga zgrade u kojoj stanuju. Čuli su kako lopov startuje vozilo, dotrčali su do prozora i videli kako im odvozi automobil.

“Čuli smo da neko pali automobil, zvuk nam je bio poznat. Kad smo dotrčali do prozora, videli smo kako nam odvoze kola. Odmah smo pozvali policiju da prijavimo krađu. Rekli smo im i u kom je pravcu odvežen naš automobil. Rečeno nam je da dođemo u stanicu da se sačini zapisnik, a da će kolege biti obaveštene o 'nemilom događaju'”, kaže Bojana Simić. Inspektor im je, kako navodi, rekao da se “oproste od automobila, jer je već negde u delovima”. U policijskoj stanici su čuli i da je moguće da će im lopovi tražiti otkup u novcu, trećínu vrednosti automobila.

Od tog jutra niko im se nije javio sa informacijom o nestalom vozilu, ali im se javilo mnogo ljudi koji su u istim situacijama dobili identične odgovore u policiji.

Bojana i Marko nisu odustali od samostalne potrage za svojim automobilom. Objavili su apel na društvenim mrežama, obavestili su taksi udruženja i medije i nadaju se da njihov “megan” nije “već u delovima”. Krađom, preprodajom i otkupom automobila od vlasnika na Balkanu bavi se nekoliko dobro organizovanih kriminalnih grupa. Vozila se najviše kradu zbog rezervnih delova, ali i kako bi se tražio otkup od vlasnika. Neka od ukradenih vozila se krijumčare na crno tržište susednih zemalja.

Lopovi ponašanje vlasnika prate i po nekoliko dana kako bi se izabralo savršeno vreme za krađu. Vozila se najčešće kradu noću i prođu kroz nekoliko ruku za vrlo kratko vreme. Za manje od pola dana automobil je rasklopljen i delovi su prokrijumčareni preko granice.

Prosečan pripadnik tzv. auto-mafije star je između 20 i 40 godina, odlično je obučen, specijalizovan je za određene tipove vozila, dobar je vozač, nije narkoman, a najčešće ima završen zanat u vezi sa saobraćajnom strukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: