Da li je u Srbiji zabranjeno fizičko kažnjavanje dece? Da li mislite da je to prihvatljiv način vaspitanja?

Podeli

2. Pitanje

Porodičnim zakonom ustanovljena je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od zanemarivanja, od fizičkog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja, te od svake vrste eksploatacije, kao i obaveza svih dečjih zdravstvenih i obrazovnih ustanova, ustanova socijalne zaštite, pravosudnih i drugih sudskih organa, udruženja i građana da obaveste javnog tužioca ili organ starateljstva o potrebi i razlozima za zaštitu prava deteta. U skladu sa Zakonom roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno je fizičko nasilje i vređanje ličnosti dece, odnosno garantovano je pravo deteta na zaštitu od diskriminacije i nasilja.

Krajem 2011. godine izrađen je Nacrt zakona o pravima deteta kojim je propisana zabrana telesnog kažnjavanja i ograničavanja deteta. Prema nacrtu zakona telesno kažnjavanje i ponižavajući postupci prema detetu u cilju disciplinovanja deteta zabranjeni su u svim sredinama. Izuzetno, upotreba fizičke sile i mere telesnog ograničavanja deteta mogu se preduzeti kada je to neophodno u skladu sa zakonom na najkraće moguće vreme i samo u meri koja je neophodna radi zaštite života i zdravlja deteta, drugog lica ili zaštite imovine veće vrednosti.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu