Ružić: Odluka posle usaglašavanja

Koalicija SPS-PUPS-JS prvo će zauzeti stav o evropskim integracijama, uz očuvanje državnih interesa, pa će biti zakazana sednica Predsedništva SPS-a, kaže Branko Ružić

Info

Izvor: B92, Beta

Petak, 23.05.2008.

07:19

Default images

Uprkos drugačijim najavama iz redova beogradskih socijalista, Ružić, koji je predsednik Izvršnog odbora socijalista, kaže da će ta koalicija, po povratku rukovodstva socijalista iz Atine, prvo zauzeti jedinstven stav o "principu nastavka evropskih integracija, uz najviši stepen očuvanja državnih i nacionalnih interesa".

"Tek nakon zauzimanja zajedničkog stava članova naše koalicije i nalaženja zajedničkog imenitelja po pitanju evropskih integracija, nastupićemo prema potencijalnim partnerima iz narodnjačke koalicije i SRS", rekao je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora socijalista. On je dodao da će posle toga biti zakazana sednica Predsedništva.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je večeras da će po njegovom povratku iz Grčke biti poznato kada će se sastati Predsedništvo SPS-a.

Drugi predstavnik socijalista, Aleksandar Antić, koji je predvodi SPS u Beogradu, rekao je, međutim, da će Predsedništvo biti održano u nedelju, gde će raspravljati o koaliciji na nivou Beograda. O tome više u posebnoj vesti.

A potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da najava da će koalicija oko SPS-a sutra razmotriti pitanja evropskih integracija i SSP-a predstavlja dobar korak u pravom smeru.

Pošto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU nalaže bezuslovnu saradnju s Haškim tribunalom, važno je da se koalicija oko SPS-a potpuno odredi da li podržava apsolutnu saradnju sa Hagom, rekao je Aligrudić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"Jasno je da je SSP neraskidivo povezan sa pitanjem saradnje sa Haškim tribunalom. To su sve važne stvari koje se moraju razmotriti u procesu pravljenja koalicije i zato je dobro što će koalicija oko SPS-a sutra zauzeti stav oko ovih pitanja", rekao je Aligrudić.

JS: Da čujemo i drugu stranu

A predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković kaže da želi da "čuje i drugu stranu", odnosno listu Za evropsku Srbiju, pre nego što se koalicija oko SPS-a izjasni s kim će formirati vladu.

Marković je objasnio da je pre četiri dana povodom SSP-a bio postignut drugačiji dogovor s premijerom Koštunicom i da se zbog toga odlučio na ovaj korak.

On je za Novosti izjavio da će se koalicija SPS-PUPS-JS u subotu izjasniti o njegovom predlogu da se prekinu pregovori s koalicijom DSS-NS i SRS-om i počnu pregovori sa DS-om.

"Naša koalicija će se u subotu dogovoriti da li nastavljamo pregovore sa DSS-om i radikalima", rekao je Marković za BBC.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je Novostima izjavio da će čelnici koalicije DSS-NS, SRS i koalicije SPS-PUPS-JS nastaviti pregovore u subotu.

Dinkić: Do 5. juna sastav proevropske vlade

Mlaðan Dinkiæ nakon juèerašnjih konsultacija (FoNet)
"Imajući u vidu da Skupština može da se sastane najkasnije 5. juna, očekujem da će do tada biti poznat sastav nove proevropske vlade", kazao je predsednik G17 plus Mlađan Dinkić za Blic.

On je naveo da se u razgovorima 90 odsto socijalista opredelilo za saradnju sa koalicijom Za evropsku Srbiju, kao i da očekuje da takvu odluku potvrde njihovi stranački organi.

"Prvo ćemo izabrati predsednika Skupštine, dok će na narednoj sednici na dnevnom redu biti izbor nove vlade. Na trećoj sednici novog parlamenta planiramo da ratifikujemo Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji. Sve to će se dogoditi do kraja juna", rekao je Dinkić. A funkcioner DS-a Božidar Đelić izjavio je u Poligrafu B92 da je ubeđen da će biti formirana vlada moderne levice, čiji cilj bi bio postizanje socijalne pravde.

Đelić očekuje da će koalicija sa socijalistima biti napravljena ne samo na republičkom nivou, već i na nivou grada Beograda.

"Naravno da nije moguća evropska Srbija bez evropskog Beograda, kao ni evropski Beograd bez evropske Srbije. Mora postojati koherentnost između ta dva nivoa", rekao je Đelić.

Đelić dodaje da se "ne sme igrati izbornom voljom građana". "Građani su u Beogradu, dajući više nego ikada glasove za našu koaliciju, pokazali da žele da se nastavi put reformi započet 2001. godine", rekao je on.

Kome mandat za sastav vlade?

Podsetimo, nakon prvog kruga konsultacija kod predsednika Srbije, oba bloka koja pretenduju da formiraju vladu saopštila su da poseduju neophodnu većinu od 126 poslanika u Skupštini.

Međutim, predsednik Boris Tadić sinoć je saopštio da nijedna partija niti lista nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Lista Za evropsku Srbiju saopštila je da će uskoro odrediti svog kandidata za premijera. Predstavnici radikala preneli su da im je lider DSS-a Vojislav Koštunica kandidat za predsednika vlade.

Predstavnici koalicije DSS-NS nisu saopštili ime svog kandidata, dok je koalicija SPS-PUPS-JS ponovila da je njihov kandidat za mandatara Milutin Mrkonjić.

Tadić je sa predstavnicima ostalih partija i lista razgovarao o potrebi što skorijeg formiranja Vlade Srbije, koja će raditi na dobrobit svih građana, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

Predstavnici Liberalno-demokratske partije saopštili su Tadiću da će podržati vladu koju bi formirali lista Za evropsku Srbiju i koalicija oko SPS-a, ali da u njoj ne bi učestvovali.

Konsultacije su završene razgovorima predsednika Republike Srbije sa predstavnicima manjina.

Lider Mađarske koalicije Ištvan Pastor izjavio je posle susreta sa Tadićem da je ta koalicija načelno spremna da podrži mandatara liste Za evropsku Srbiju.

Predstavnik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Bajram Omeragić izjavio je da će ta lista učestvovati u vladi koja bude opredeljena za evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: