EU o toku koalicionih pregovora?

Evropski ministri će u ponedeljak u Briselu da razmotre tok koalicionih pregovora o formiranju vlade u Beogradu, prenose mediji.

Izvor: FoNet

Subota, 24.05.2008.

08:23

Default images

Redovno okupljanje evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu , kada je Balkan u pitanju, ima samo jednu tačku dnevnog reda - Srbiju, javio je Glas Amerike.

Razmotriće se tok procesa stvaranja koalicije koja će voditi zemlju nakon izbora, a sudeći prema nacrtu ministarskih zaključaka, iskazaće se nada da će, nakon koalicionih pregovora, Srbija dobiti vladu koja će imati jasan pro-evropski program, i koja će biti u potpunosti posvećena realizaciji potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropljani žele, pre svega, čvrstu i homogenu vladu koja će biti pouzdan partner u sprovođenju reformi i približavanja evropskim institucijama.

Evropski stav oslikavaju i nedavne reči visokog predstavnika EU, Havijera Solane, koji, upitan da li bi Brisel sarađivao i sa vladom u kojoj bi se našli i socijalisti, odgovorio: "Ono što možemo reći u ovom trenutku je da oni sada moraju da rade na formiranju koalicije, za koju bi smo želeli da bude stabilna, zato što je bolje da imamo stabilnu vladu kako bi se , što je pre moguće, realizovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Govorimo o vladi koja će, naravno, da odgovori na zahteve ne samo EU, već i cele međunarodne zajednice i ispuni obaveze kakve Srbija ima prema međunarodnoj zajednici".

U tom će se svetlu u ponedeljak pozdraviti rezultati izbora u Srbiji koji su pokazali da većina stanovnika zemlje žele približavanje evropskoj matici - u tome će im zvanični Brisel svesrdno pomoći, podseća se, kako bi Srbija što brže prošsla sve zahteve potpisanog Sporazuma i našla se pred statusom kandidata za punopravno članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: