O konstituisanju gradske skupštine

Nakon što je GIK saopštio konačne rezultate lokalnih izbora u Beogradu, u roku od 15 dana mora biti zakazana konstitutivna sednica novog parlamenta.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2008.

15:03

Default images

Od dana objavljivanja rezultata u "Službenom listu grada Beograda", koje je usledilo odmah po jučerašnjem saopštenju GIK-a, teče rok od deset dana kada komisiji svaki od podnosioca izborne liste koje su ušle u gradsku skupštinu dostavljaju podatke o tome kojim kandidatima dodeljuje odborničke mandate.

Prema zakonskoj proceduri u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić ima obavezu da zakaže konstitutivnu sednicu novog gradskog parlamenta.

Pošto se zna da je u gradsku skupštinu ušlo pet stranaka i zna se broj odbornika, sledi formiranje odborničkih grupa, a od dogovora između stranaka zavisi većina koja će biti formirana u gradskom parlamentu.

Za većinu u Skupštini grada Beograda, koji sada umesto 90 ima 110 odbornika, potrebno je 56 mandata.

Rok za konstituisanje gradske skupštine je dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, a pod konstituisanjem se smatra izbor Verifikacione komisije koja treba da potvrdi mandate novoizabranih odbornika, izbor sekretara i predsednika skupštine.

Od konstituisanja Skupštine grada u roku od mesec dana treba izabrati njene izvršne organe, a to znači gradonačelnika i Gradsko veće.

Gradska skupština ima rok od tri meseca od konstituisanja da usvoji i Statut grada, a ukoliko se u roku od dva meseca ne konstituiše gradska skupština, ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi, zakon predviđa da Vlada Srbije može uvesti privremene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: