JS pojedinačno najbolja na lokalu

Sa 54,8 odsto glasova, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme postigla je najbolji pojedinačni rezultat na lokalnim izborima u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2008.

12:15

Default images

Viziju Jagodine kao turističkog centra Srbije Marković ističe kao osnovni razlog zbog čega su mu građani poklonili toliku podršku. Popularni Palma kaže da mu se ostvaruje i druga želja - zbog povećanih turističkih mogućnosti u opštinu su počeli da dolaze i strani ulagači.

Popularne socijalne mere koje poslednjih godina primenjuje lokalna vlast u Jagodini postale su pozitivan primer brige o građanima.



U toj opštini sva sela imaju dom kulture, asfaltirane ulice, besplatan školski prevoz.

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola letuju o trošku opštine, svako rođeno dete dobija 200 evra, a svako četvrto i naredno taj iznos prima do punoletstva.

Građani Jagodine koji nemaju novca za lekove dobijaju ih besplatno, a za starije od 65 godina besplatan je i gradski prevoz.

Čak je i cena vode tek jedna šestina cene vode u Beogradu i iznosi šest dinara po kubiku.

Za socijalna pitanja Jagodina izdvaja 6,8 odsto novca iz opštinskog budžeta, što je najviše u Srbiji.

Ipak, ova opština postala je šire poznata zbog pokušaja da napravi jedan od najatraktivnijih turističkih centara u Srbiji.

"Napravili smo zoo vrt, akva park, muzej voštanih figura, skejt stazu. Investicija je potpuno isplaćena na način što opštinska zemlja oko akva parka i zoo vrta, nije vredela ni 200 evra po aru, a sada je 1.200 evra po aru", kaže Marković.

Zbog svega toga, građani Jagodine s kojima smo razgovarali nisu iznenađeni ubedljivom pobedom Markovića na lokalnim izborima.

Nosioci privrede u Jagodini devedesetih godina bili su Industrija kablova, industrija mesa "Juhor", Jagodinska pivara, Minel.

Neka preduzeća su u međuvremenu privatizovana, a neka ugašena.

Marković kaže da se i tu stvari menjaju. On tvrdi da je interesovanje investitora ogromno, iako je Jagodina jedna od retkih opština u Srbiji koja za građevinsko zemljište naplaćuje punu cenu, bez beneficija.

"Izraelska kompanija je kupila jednu livadu koja nije baš pored glavnog puta, i sada će tu da zaposli 300 radnika, punimo budžet, platiće komunalije. Onda, austrijska firma za reciklažu, prva fabrika za reciklažu biće ovde u Jagodini. Takođe, kanadska firma koja se bavi proizvodnjom struje vetrenjačama", dodaje on.

Želja Dragana Markovića Palme da Jagodina postane i privlačan turistički centar polako se ostvaruje.

"Jagodinu vidim kao švajcarski Cirih, kao Pariz, da liči za 10 godina, jer sam zamislio da napravimo ovde i Diznilend. Evo, Miki Mausa sam doneo iz Diznilenda u Parizu, koji izgleda kao jedan grad, kao Jagodina", kazao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: