Tadić: Nema kompromisa oko pitanja života

"Ja mogu da kažem, ja razumem sve koji mi predlažu da usvojim njihove uslove, ja razumem čak i legitimnost njihovih uslova, ali nema kompromisa oko pitanja života ili uništavanja života", rekao je Boris Tadić, gostujući u emisiji Poligraf TV B92. Prenosimo najinteresantnije delove razgovora.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

14:13

Default images

Tadić: Velika je važnost ovakvog jednog sporazuma koji je ponuđen našoj zemlji, ali Evropska unija očigledno čeka glas građana Srbije, da li i taj glas fali, to je poslednji glas vezan za evropske integracije, jer sve ostale zemlje i svi ostali građani na ovom našem kontinentu žele da nađu svoje mesto u toj zajednici evropskih naroda, pod zajedničkim krovom. Čeka se glas građana Srbije i ja sam ubeđen da će i ovaj put, na ovim izborima taj glas biti potpuno nedvosmislen, jer se ustvari radi o životu, boljem životu samih građana.

B92: Da li želite da kažete da potpisivanje i ovog političkog sporazuma i onog koji je konačni zavisi od ishoda predsedničkih izbora?

Tadić: Mnogo toga zavisi od predsedničkih izbora zbog toga što će to biti jedna referendumska situacija u kojoj će građani nedvosmisleno, sa ogromnim učešćem, reći šta ustvari žele. I svi političari će morati da slušaju glas tih građana, kao i ja, tako i svi ostali.

...

B92: Hoćete li u ovih narednih pet dana pregovarati sa onim strankama koje Vas još uvek nisu podržale i da li očekujete...? Hajdemo sad o tim kratkoročnim ciljevima, da li očekujete neku vrlo konkretnu i jasnu podršku onih ključnih stranaka od kojih se to očekuje?

Tadić: Jeste, ja pokušavam da objasnim ljudima na političkoj sceni, ali ja mislim da mnogo bolje to razumeju građani koji su fantastično osetili o čemu se radi ovde. Nema tu šta, znate, ovde imate dva puta, jedan je antievropski sa ponekim malim bedžom Evrope iz razloga, kao što kaže moj protivkandidat, da dobije još poneki glas, ili se neki drugi bedž skida antievropski, onaj bedž Vojislava Šešelja koji kaže - nikad, ni po koju cenu u Evropsku uniju, pa se onda skine iz taktičkih ili razloga male političke trgovine pred ove izbore. Ali na to se ne žalim, to je prosto deo političke utakmice, i jedan je evropski put, to je put koji ja predlažem na ovim izborima. Pošto smo imali prvi krug došli smo do dva puta, jedan predstavlja Nikolić, drugi predstavljam ja. I sada bi mnogi politički partneri hteli da obogate ova dva jasna puta nekim svojim finesama. Ono što je najneobičnije meni žele da pruže podršku učesnici u političkom životu koji imaju potpuno kontradiktorne zahteve. Jedan od učesnika u tom političkom životu, jedan od tih potencijalnih podržavalaca mi kaže - podržaću te ukoliko oboriš Vladu. Drugi, koji je moj koalicioni partner u Vladi - podržaću te ukoliko stavimo još neku prepreku na putu prema Evropskoj uniji, a treći kažu - podržaćemo te ukoliko napravimo neke etničke autonomije. Pa, onda kada niknu na sve strane etničke autonomije u Srbiji ne znam kako ćemo biti integrisana zemlja. Ja uvažavam sve etničke razloge i branim prava svih etničkih zajednica apsolutno i verujem da svi oni imaju svoja legitimna prava da postavljaju svoje uslove, ali ovde se uopšte ne radi o njihovim uslovima, ovde se radi o crnom ili belom, ovde se radi, što kažem, o dža ili bu.

B92: Da, ali neki to vide, izvinite što Vas prekidam, sivo, recimo premijer kaže da je svejedno ko će biti predsednik, jer je Vlada stabilna. Vi očekujete podršku premijera i još uvek je nemate. Kako doživljavate takvu jednu izjavu? Koliko je to opstrukcija Vaše kampanje?

Tadić: Da potpuno pojasnim ovo što je moj stav, ja iznad svega očekujem podršku građana i kad sam ušao u ove izbore moram da priznam da sam iznad svega na to računao, na podršku građana. Uopšte nisam kalkulisao sa podrškom stranaka, ona je vrlo dobrodošla, dobrodošla je svakoga ko veruje da delimo zajednički cilj boljeg života u Evropi, ne formalnog statusa u Evropi, boljeg života u Evropi. A što se tiče ovakvih stavova ja naravno znam kao čovek koji se dugo bavi politikom da oni imaju i svoje drugo utemeljenje, ne samo stav koji ste sada pomenuli, premijera, nego stav svih onih koji danas još jesu u političkom životu i smatraju da imaju puno i legitimno pravo da postavljaju uslove i predsedničkim kandidatima, svi računaju na neke buduće izbore. Ja kažem - sad se radi o ovim izborima, hajde da pređemo ovaj most, a sve ostale mostove ćemo preći kad do njih dođemo, nemojte da sada... Znate kako, to me sve podseća na moju stariju ćerku, kad je odrastala, sećam se, vozio sam Zastavu 101 i prilazili smo moru i izašli smo na neku planinu i sad tamo Rumija, znate, i vidi se u daljini more, a onda smo stali da vidimo, kažem, hajde sad da vidimo more i onda ona počne da se skida i kaže - ajmo da plivamo. Ona naravno kao dete od dve godine nije mogla da razume da je ta distanca strahovito velika iako je samo more veliko, ali nemojte da se ponašamo kao deca u ovim trenucima. Hajde da rešavamo prioritetna pitanja, a prioritetno pitanje je pitanje boljeg života i članstva u Evropskoj uniji i na ovim izborima se stvarno odlučuje o tome da li Srbija zadržava evropski pravac ili ne zadržava evropski pravac. Što se tiče raznih uslova za to, evropski pravac, ja mogu samo da kažem - nema uslovljavanja za to, svako danas pokazuje da li jeste za evropski život naših građana, za kvalitet života naših građana kao što je to u Evropskoj uniji, za bolje plate i penzije. Ne pokazuje sad svako svoje mišiće za neke druge i buduće izbore.

B92: Ali Vi imate opstrukciju, izvinite, unutar same Vlade oko tih evropskih integracija, recimo, da li vidite mogućnost da se raspišu na primer vanredni parlamentarni izbori ukoliko se ta opstrukcija nastavi? Mislim, ljude zanima šta će se događati sa Vladom, sa koalicijom, jer to je deo te budućnosti takođe.

Tadić: Budite sigurni nikom se ne destabilizuje zemlja. Ono što je veliko postignuće i politike koju sam vodio prethodnih godina pokušavajući da objedinim sve demokratske potencijale našeg društva i razumejući sve razlike, ja saslušam uvek radikalske kandidate šta imaju da kažu. Mi smo vodili razgovore do sada, i oni koji su danas u opoziciji, njih vrlo pažljivo saslušam, sve što se kaže i uzmem u obzir svaki stav, ali donosim sam odluku. Svi će naravno postavljati poneke prepreke braneći svoj posebni interes, ali mene zanima kakav je opšti interes. I uostalom, mene kao predsednika Srbije treba da zanima isključivo opšti interes, čak me ne zanima interes Demokratske stranke ustvari, sad ću otvoreno reći, uopšte me ne zanima. Kao što sam pokazao da me mnogo puta nije zanimao taj interes kad je bio u pitanju opšti interes. Sada ljudi verovatno i razumeju zbog čega sam bio spreman i ranijih godina da pravim kompromis na svim pitanjima koja su otvarala neku novu mogućnost, ali na ovom pitanju, sad ću vam reći, nema nikakvog kompromisa, na ovom pitanju apsolutno niko ne može da mi postavlja nikakav uslov. Na pitanju da li ćemo da živimo ili ćemo polako da uništavamo naše živote nema kompromisa. I meni je jako žao... ja mogu da kažem, ja razumem sve koji mi predlažu da usvojim njihove uslove, ja razumem čak i legitimnost njihovih uslova, ali nema kompromisa oko pitanja života ili uništavanja života.

...

B92: Kakav ćete potez imati u narednih pet dana što se kampanje tiče? Ona je čini se sve oštrija, Vaš protivkandidat, iz tog izbornog štaba su stigle kritike na račun Demokratske stranke i Vaše kampanje da je i fašistička, Vučić kaže najprljavija u istoriji Balkana. Šta možemo da očekujemo narednih dana?

Tadić: Proći će i ovi izbori i stegnućemo ruku jedni drugima i nastavićemo dalje. Ja sam ubeđen da ću pobediti.

B92: Bez obzira na onaj letak koji smo videli juče, koji drži Tomislav Nikolić?

Tadić: Nema to veze, pazite, ja sam, kako da vam kažem, ja svakako nisam zastupnik nikakve prljave kampanje. Do sada mislim da verovatno imam svetski rekord sam po trpljenju raznih uvreda koje su mi dolazile, da ne ponavljam sad to, đavo, ustaša, izdajnik, zločinac.. Ne znam više šta je bilo, volim da zaboravim sve to i idemo dalje.

B92: Dolazile su i iz redova Vaših koalicionih partnera, uslovno rečeno.

Tadić: Ma, bile su uvrede kakve god hoćete, pa onda kažu... sećate se prošlih predsedničkih izbora, pa je bilo... pa, to je možda najbolji primer, rekli su - to je bilo u jeku političke borbe na nekom sudskom procesu. Ja ne znam ko ih je tužio, ja nikada nikoga nisam tužio u životu, ali evo, to nije bio razlog da ne pokušam i sa mojim koalicionim partnerima da nađem zajedničko rešenje. Opraštam sve uvrede da bismo rešavali... nije ovo pitanje mene, nije to pitanje lično i svako ko je u politici ako stvari doživljavalično pogrešio je teren na kome igra. Ovo je pitanje... politika je javni posao i zastupamo javni ili opšti interes.

B92: Ali, da li ste Vi pogrešili, razmišljate li o tome što ste napravili kompromis svojevremeno i Vojislavu Koštunici ustupili mesto premijera? Mnogi sad kažu da on odlučuje ko će biti predsednik.

Tadić: Ma, kako.. odlučuju građani Srbije i odlučujemo Tomislav Nikolić i ja, isključivo mi odlučujemo. Ne, uopšte nisam pogrešio, to je bio jedan čin nove stabilnosti u Srbiji, imali smo mnogo izuzetnih zajedničkih uspeha. Uostalom, sprečili smo nezavisnost Kosova koje je bilo praktično nezavisno još od '99. godine. Još pregovaramo o budućnosti Kosova i Metohije, dobili smo mnoge saveznike, evo, danas je jedan bio u Srbiji i jasno rekao da neće priznati nezavisnost Kosova, to je Trajan Basesku, predsednik Rumunije, to je rekao i predsednik Kipra, to je rekao predsednik i premijer Grčke, to je rekao i premijer Slovačke, to je rekao i premijer Španije, to su po meni vrlo konkretni uspesi. Ali moram da kažem i sledeću stvar, mi ipak imamo iznad svih ovih ciljeva jedan, ne samo teritorijalni integritet Srbije, nego još jedno, to je život naših građana.

B92: Kada razmišljate o tim građanima koji treba da glasaju 3. februara...

Tadić: Mogu malo vode da popijem?

B92: Možete, naravno. Evo, ja ću da pričam dok Vi pijete. Dakle, Vi kažete - Evropska unija, Kosovo, određeni prioriteti, razmišljate li da mnogi od njih zapravo kada razmišljaju o svojoj budućnosti, biraju predsednika se bave sopstvenim standardom, siromaštvom, da te velike teme dnevnopolitičke nisu toliko za njih bitne koliko recimo korupcija u lokalnim sredinama koju gledaju i od stranačkih nekih moćnika i lokalnih biznismena, da ne govorimo o tajkunima i tako dalje. Dakle, šta je Vaša poruka njima? Čini se da su sve visoke teme u ovom trenutku dominantne u kampanjama, a ne te koje se tiču direktno građana.

Tadić: Ja pokušavam da premestim težište upravo na te ključne teme koje se tiču svakodnevnog života, kako izgleda prvi sat pošto se čovek probudi, kako on sebe doživljava, da li je dostojanstven čovek ili je čovek beskrajno zabrinut ne za sutrašnjicu, nego za tu dnevnicu , ne mislim finansijsku, nego za taj jedan dan. Razmišljam o tome kako će on komunicirati sa svojom porodicom, sa svojim detetom, kako će sa svojim poslodavcem, direktorom, šefom na poslu ili svojim radnicima. To je život, to je stvarni život i tako dan za danom, mesec za mesecom, godina za godinom i mi se ustvari time bavimo. I kada ja govorim o evropskom članstvu Srbije ja ustvari uopšte ne razmišljam o tome da je naša država u Evropskoj uniji, pa mi smo još jedna zvezdica, ja stvarno razmišljam o konkretnim dobitima i moram da kažem, i da mi koji smo predsednici država i predstavnici nacija u tom međunarodnom saobraćanju i radu se takmičimo među sobom u vrlo konkretnom poslu. Kada meni predsednik Rumunije kaže - otkad je Rumunija ušla u Evropsku uniju više nema nezaposlenosti, a bila je 22%, onda ja se samo setim kritičara vlastitih koji su govorili da stotine hiljada radnih mesta koje ja kažem da možemo da ostvarimo članstvom u Evopskoj uniji nije realno. Ja kažem - nego šta nego je realno, samo prođite jedan santimetar od srpske granice, od Kikinde, pa tamo prema Temišvaru i videćete kako je realno, 16.000 italijanskih kompanija koje zapošljavaju stotine hiljada rumunskih građana. Evo, sada je Ford investirao u novu fabriku automobila, nije više Dačija, Logan, nego će se i Ford proizvoditi u Rumuniji. I to su najveći uspesi u auto industriji, jer Rumunija je u odnosu na nas pre 20 godina bila nikakav proizvođač automobila i mnogo manje kvalitetna nego što smo mi bili. Rumunija, dakle, više nema problem nezaposlenosti, ljudi, nema problem nezaposlenosti Rumunija, odakle su dolazili ljudi samo pre nekoliko godina da rade u poljoprivredi u Srbiji, da rade u građevinskim firmama. U Srbiji više nema dovoljno rumunskih građana koji hoće da rade u nekim industrijama, Rumunija uvozi radnu snagu, to je zbog toga što je Rumunija postala članica Evropske unije. Rumunija koja je imala 22% nezaposlenosti baš kao i Srbija svih ovih godina. Mi možemo da rešimo te konkretne probleme, korupcija je jedan od najvećih problema sa kojim se Rumunija suočila. Predsednik Basesku i ja smo se dogovorili da radimo zajedno na problemu korupcije u našim zemljama, jer na taj način regionalno rešavamo taj problem, jer korupcija nije samo nacionalni problem, ona polako ulazi u kulturu svih nacija. I to je jedan problem koji ne možemo da rešimo u jednom trenutku i zato nam je potrebna pomoć upravo Evropske unije. Evropska unija efikasno rešava i taj problem. Kad je korupcija nastajala - u izolaciji, u izolaciji nastaju kriminal, sve hulje i bitange dobijaju priliku da se iskažu, da li u raznim prljavim ratovima, ubijajući pripadnike drugih nacija, pa onda se bogateći, a onda kao bogataši nastupaju na tenderima da kupe razne kompanije. To nisu ljudi moji prijatelji, to su ljudi koji su nastajali u vreme Miloševićeve i Šešeljeve vlasti. Ono što je najsmešnije, da danas oni kritikuju mene za takve devijacije u društvu, to je apsurd nad apsurdima, a mi upravo rešavamo taj problem svih ovih godina. Uopšte neću da kažem da i u našim redovima nema ljudi koji su skloni korupciji, kriminalu, ali moramo da ih čistimo svake godine, svake godine. I ja hoću da formiramo snažne državne institucije i to ću reći do poslednjeg dana ove kampanje koji je moj plan za rešavanje korupcije, imam potpuno jasan plan, ali ono što je još mnogo važnije, evo, ja građanima svojim životom dolazim i kažem kako ja živim i kako radim i to građani veoma dobro znaju, i tvrdim da svojim životom ću se boriti, svojim načinom života, svojim vrednostima protiv najvećih pošasti, a jedna od njih svakako jeste korupcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: