Grubješićeva: Jasna poruka Evropske unije

Suzana Grubješić, šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, bila je gošća emisije Poligraf TV B92. Ona je priča

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

15:01

Default images

B92: Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije danas nije potpisan, a po svemu sudeći neće biti potpisan i u narednim nedeljama zbog protivljenja Holandije, čiji stav su podržale Belgija i Nemačka. Umesto toga Unija je ponudila Srbiji takozvani prelazni ugovor koji bi bio potpisan odmah i omogućio nesmetanu trgovinu između Srbije i Unije i koji bi bio na snazi do potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Kako vidite ovaj kompromis? Da li nepotpisivanje Sporazuma, što je inače najavljivano u izjavama pojedinih političara iz Vaše partije i iz Demokratske stranke pre svega, da li u kontekstu tih izjava ovo vidite kao neuspeh?

Grubješić: Ovo je jedna od jasnijih poruka Evropske unije bez obzira na to što se nudi ovaj prelazni sporazum, da ipak treba sačekati drugi krug predsedničkih izbora, pa videti da li su građani Srbije opredeljeni za Evropsku uniju ili nisu. A s druge strane, i iz Srbije dolaze glasovi sa najviših mesta da ne treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da je to neka zamka spremljena baš za Srbiju u koju bi Srbija mogla da upadne, tako da nije iznenađenje, nažalost, što danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije potpisan. Znači, sačekaće drugi krug izbora, sledeći sastanak Saveta ministara je sredinom februara, opredeliće se posle izbora da li će potpisati SSP sa Srbijom ili ne.

...

B92: Gospođo Grubješić, šta Srbiju čeka nakon predsedničkih izbora po Vašoj proceni i u jednoj i u drugoj varijanti, dakle, i u varijanti pobede gospodina Tadića i u varijanti pobede gospodina Nikolića? Kad Vas to pitam imam u vidu da zaista postoje velike razlike u percepciji i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dolasku misije Evropske unije na Kosovo i u pogledu viza i budućnosti Srbije u Evropskoj uniji, koliko god da su vidljivi pokušaji ljudi iz vladajuće koalicije da relativizuju te razlike one su očigledno ogromne. Kuda vode te razlike?

Grubješić: Razlike su ogromne između dva predsednička kandidata, to je ono o čemu treba da razmišljamo svi i da se 3. februara građani zaista opredeljuju da li žele nastavak evropskih integracija, jednu izvesnost ili žele da sa drugim kandidatom uđu u avanturu. Ja ću samo da podsetim da za ona tri dana dok je bio predsednik Skupštine zaista je pokazao svoj avanturistički duh, jedna od prvih izjava je bila da će uvesti vanredno stanje. Znači, to je ona ključna stvar na koju treba da se fokusiramo, mi o ovoj drugoj opciji apsolutno ne razmišljamo.

B92: U redu, ali zbog ovih razlika koje Vam ja pominjem ne postoji jasna podrška svih koalicionih partnera Borisu Tadiću. Dakle, Demokratska stranka Srbije i dalje razmišlja, Nova Srbija i dalje razmišlja.

Grubješić: Da, ali mislim da građani racionalno razmišljaju i da su građani ti koji će se u nedelju opredeliti upravo ovako kako sam rekla, da li žele izvesnost, perspektivu, bolji život ili žele stagnaciju, a u najgorem slučaju i nazadovanje. Znači, bez obzira na to šta lideri stranaka govorili ili mudro ćutali ipak je ovde ta neka racionalna većina do sada vodila Srbiju napred i to je ono na šta mi računamo, na upravo tu racionalnu većinu od svih naših građana.

B92: A zar nije racionalno da koalicioni partneri podrže jedni druge? Zar nije to politički odgovorno, racionalno?

Grubješić: Naravno, i to bi bilo i fer i korektno, ali ne znamo da li će se to desiti, ali bez obzira...

B92: Šta ako se ne desi?

Grubješić: Ako se ne desi, birači će, građani će svojom glavom razmisliti za šta se opredeljuju, jer sada je situacija jasna, imate dva kandidata. Situacija je, mada to ne treba tako posmatrati, ali jeste crno-bela, nema ništa između, ne možete reći neopredeljen sam ili razmisliću za koga ću kad dođem... Nema tu nikakve sličnosti, vrlo je jasno, znači, opredeljujete se ili za proevropsku ili za jednu nazadnjačku opciju.

B92: Ali podela u samoj Vladi je prilično duboka, da mi u suštini danas imamo dve Vlade kao što neki kritičari kažu, imamo Vladu Demokratske stranke Srbije i Vladu Demokratske stranke i neku treću poluvladu koju ima G17 plus. Da li je to zaista tako? Ja Vas u tom kontekstu pitam za budućnost srpske Vlade.

Grubješić: Za sada imamo jednu, većinsku demokratsku Vladu, onakvu kakvu su građani izabrali.

B92: Formalno, ali suštinski, znate, ako se...

Grubješić: I formalno i suštinski, ali videćemo da li će to tako opstati do kraja mandata.

...

B92: Kako vidite budućnost Srbije u slučaju da ne pobedi Boris Tadić, sadašnji predsednik nego Tomislav Nikolić? Kako vidite budućnost Vlade, imajući u vidu ove pukotine koje postoje u Vladi? Znate, koliko god bili veliki pokušaji da se građanima pokaže da je Vlada jedinstvena, Vlada u suštini nije jedinstvena, svi to znamo.

Grubješić: O toj drugoj opciji, o pobedi radikalskog kandidata i ne razmišljam, ubeđeni smo da će Boris Tadić pobediti, tu nema dileme. Uvek je postojala demokratska većina u Srbiji, od 5. oktobra na ovamo, koja je ovu zemlju vodila napred. Ta demokratska većina će i u nedelju zaokružiti broj 2 na glasačkom listiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: