Čanak: Cilj DSS-a je da oslabi Tadića

U emisiji Poligraf TV B92 gostovao je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. On je govorio o razlozima za svoju podršku DS-u i Borisu Tadiću, kao i odnosima na političkoj sceni tokom kamopanje za predsedničke izbore. Izdvajamo najinteresantnije delove razgovora.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

14:20

Default images

Zbog naših gledalaca koji možda nisu imali priliku da gledaju naše vesti ja ću samo ukratko saopštiti da se radi o predlogu DSS-a i Nove Srbije da se Demokratska stranka složi oko toga da se na prvoj narednoj sednici Vlade donese zaključak da bi odluka Evropske unije o slanju misije predstavljala najgrublje kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Ustava Srbije i parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naravno, radi se o misiji na Kosovu, dakle, koalicija DSS i Nova Srbija predlažu Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci da se praktično složi da se Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju ako u međuvremenu bude potpisan proglasi ništavim ukoliko Evropska unija pošalje svoju misiju na Kosovo. Kako vidite ovu odluku i ovaj predlog aneksa koalicionog sporazuma, posebno u kontekstu predsedničkih izbora koji su u toku, očekuje nas drugi izborni krug 3. februara?

Čanak: Potpuno je jasno da je u pitanju vrhunska politička nekorektnost iz jednostavnog razloga što je sasvim jasno da će Evropska unija poslati misiju i sasvim je jasno da se praktično traži prekidanje odnosa sa Evropskom unijom u smislu stavljanja van snage već dostignutih i onako mršavih pomaka na tom polju. Mislim da je to bilo logično za svakoga ko je pratio prošlogodišnje natezanje oko formiranja Vlade, jer je bilo svakome jasno da Demokratska stranka Srbije želi pre svega i na prvom mestu koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom ili strankom ruskih službi kako ih ja zovem, zato što je njima to prirodni saveznik. Znate, Demokratska stranka Srbije je odavno sebe profilisala kao stranka identičnog ideološkog programa kao i Srpska radikalna stranka, ali sa pokušajem intelektualizacije i nekakvih intelektualističkih objašnjenja nakana Srpske radikalne stranke. Nestvaranjem te koalicije koja je mogla da se vrlo lako oformi posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije smo došli sada u poziciju da ova veštačka koalicija, ove dve Vlade koje funkcionišu praktično, Vlada Vojislava Koštunice i Vlada Borisa Tadića u isto vreme. Te dve Vlade vrlo slabo sarađuju i to nije dobro za državu u celini. I sada se koristi ovaj trenutak gde kandidat Vojislava Koštunice Tomislav Nikolić vodi u prvom krugu, da se još oslabi Demokratski kandidat Boris Tadić kroz ovakve iznuđene poteze, jer juče je to bila ova priča sa NIS-om, danas je to priča sa ovim Sporazumom, u 12 sledećih dana će se sigurno izmisliti još ponešto.

Šta to konkretno znači, gospodine Čanak, iz ovog što Vi govorite ja mogu da razumem da Vi možda mislite da ova koalicija želi praktično da se, mislim na Demokratsku stranku Srbije i na Novu Srbiju, da se koalicija raspadne, da se Vlada raspadne? Da li vidite tu opasnost ili vidite to kao cilj...?

Čanak: Prva je namera da Boris Tadić izgubi izbore, to je prva namera, bez obzira šta oni proklamativno rekli koga podržavaju to nikog ne obavezuje, jer ovakvim stvarima se sada apsolutno podriva kompletan odnos Demokratske stranke sa koalicionim partnerima u Vladi, podriva se kompletno stanje u društvu i to sve ide na račun Borisu Tadiću koji treba da pristaje i dalje na sve veće i veće ustupke, praktično do potpunog poništenja izbornog programa Demokratske stranke. Potpuno je jasno, dakle, da prvo treba da pobedi Tomislav Nikolić, a onda da se tako ponižena i ugruvana Demokratska stranka ukloni iz Vlade, da se napravi Vlada sa Srpskom radikalnom strankom i da se sledećih nekoliko godina vlada bez ikakvih problema, a da se podrška bilo kakvog dela civilizovanog sveta zameni podrškom Rusije koja bi se kupila davanjem u bescenje vitalnih resursa ove zemlje.

B92: Drugim rečima Vi smatrate da je politički cilj Demokratske stranke Srbije da se Boris Tadić obori sa mesta predsednika Srbije i da se u toj novoj konstelaciji u Srbiji, novoj političkoj sceni ova Vlada raspadne i da se napravi nova između Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije?

Čanak: Apsolutno da, samo još tu treba imati u vidu da sve koalicije koje su se raspadale, a bile su važne za Srbiju su se uvek raspadale tako da su koalicioni partneri prebacivali jedan na drugog krivicu za taj raspad. Ovo je ustvari sve priča o tome da se Borisu Tadiću da ovoga trenutka koalicioni sporazum, aneks kako ste ga vi nazvali, koji bi on trebalo da potpiše, koji bi ga potpuno u političkom smislu obeščastio ili da ga ne potpiše i bude odgovoran za raspad koalicije.

B92: To će biti izbor ipak Borisa Tadića da odluči da li će to potpisati ili ne.

Čanak: Da, ponavljam, ali ako ne potpiše...

B92: Mislite da će se taj odijum raspada koalicije pasti na Borisa Tadića?

Čanak: To je osnovna ideja toga, zbog toga se sve ovo i radi.

...

B92: Gospodine Čanak, u kojoj meri lideri i Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije i LDP-a po Vašoj proceni zapravo mogu da kontrolišu svoje glasače, odnosno, do koje mere su oni spremni da ih slede u pozivima da podrže ovog ili onog kandidata? Pitam Vas zbog toga što mnogi misle da je i glasačko telo Demokratske stranke Srbije, možda u manjoj meri Nove Srbije, ali svakako DS-a, pa i Socijalističke partije Srbije vrlo heterogeno u tom smislu da sigurno neće svi poslušati predlog svog lidera ili rukovodstva stranke da glasaju za ovog ili onog kandidata.

Čanak: Sasvim sigurno neće, Liga socijaldemokrata Vojvodine upravo zbog toga je i pozvala svoje članove da u prvom krugu glasaju za demokratske kandidate po sopstvenom izboru i nahođenju. Ja sam lično glasao za Borisa Tadića, ali u drugom krugu sasvim sigurno protiv opasnosti da radikal dođe na čelo Srbije. Razlog je vrlo jednostavan, to je jedna od najgorih stvari koja se Srbiji može desiti i samim tim je treba izbeći koliko god se to može.

...

Vi ste vrlo često kritikovali Demokratsku stranku i predsednika Tadića, posebno posle usvajanja Ustava. Da ste podržali recimo nekog drugog, hajde da hipotetički kažemo, Vašeg partnera političkog s kojim ste išli na izbore, LDP, i da je LDP na primer imao 80-90.000, 50.000 glasova više, zar ne mislite da bi to bio dobar razlog da predsednik Tadić i Demokratska stranka povedu više računa o zahtevima i Lige socijaldemokrata i Liberalno demokratske partije, dakle, da se možda sa više uvažavanja odnose prema zahtevima koje postavljate kao potencijalni partneri te stranke, u ovom slučaju Demokratske stranke?

Čanak: Ja se sve slažem, ali imam i pitanje, da li Vi zaista mislite da je ovo trenutak u kome treba o tome da razmišljamo kada je naduvana priča o Kosovu, kojom se hipnotiše javnost ove zemlje.

B92: Isti je trenutak, sličan je trenutak bio i 2004. godine, nije doduše bilo tako dramatično sa Kosovom, ali isti odnos snaga je bio ili relativno isti odnos snaga je bio. Isto su u finalu bili predsednik Tadić i Tomislav Nikolić.

Čanak: Tako je, ali nemojte zaboraviti da je to bilo u jednom potpuno drugom vremenskom okviru, da je to bilo posle ubistva Zorana Đinđića, da je to bilo u jednom potpuno drugom koordinatnom sistemu nego danas. Vojislav Koštunica je nudio Borisu Tadiću da se odlože izbori za predsednika do jeseni, pa će ga, bože moj, podržati cela koalicija vladajuća, a ustvari šta je? Trebalo je da Boris Tadić i Demokratska stranka naprave još neprincipijelnih stvari u ime mira u kući da bi potpuno izgubili kredibilitet i da bi onda Boris Tadić kao obesmišljena krpa bio lak plen za Tomislava Nikolića. To je bila osnovna ideja. Ovi izbori su povučeni kao potez direktno od strane Olivera Dulića, predsednika Skupštine Srbije, i to je cela priča. Upravo zbog toga, zar vi stvarno mislite da sada kada ćemo imati nezavisno Kosovo za nekoliko meseci, nezavisno, pazite, tu više nema šta da se priča, jer da li će Rusija to prihvatiti ili neće to je malo manje ipak bitno od činjenice da će desetine zemalja predvođeni Sjedinjenim američkim državama to učiniti, znači priznaće nezavisnost Kosova, tačka. To je tašt stav koji je definitivan i to će se odigrati vrlo brzo posle izbora. I sada ja postavljam pitanje - zar vi stvarno mislite da u ovom trenutku treba praviti veću razliku nego što je i ovako, 200.000 glasova razlike između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića i time ne napraviti elementarnu alternativu radikalskom predsedniku? Zar neko u ovoj zemlji može da zaboravi ko su radikali? Mi smo zbog toga spot napravili da podsetimo ko su radikali, ko je njihov lider Vojislav Šešelj, kako je mlatarao pištoljima po ulici, kako je pretio i studentima i građanima.

B92: Šta se događa s tim spotom?

Čanak: Jednostavno niko nije hteo da ga emituje pre prvog kruga izbora, sada sam čuo da će Vaša televizija ga navodno emitovati, tako su mi javili iz ove naše agencije, ali ćemo to videti.

...

B92: Vi smatrate da bi pobeda Tomislava Nikolića uvodila Srbiju u raspad koalicije i Vlade i...

Čanak: Pad ove Vlade sigurno, u otežavanje unutrašnjih odnosa u Srbiji sasvim sigurno, jer pazite, Tomislav Nikolić je za tri dana koliko je bio na čelu Skupštine Srbije uspeo da izgovori to da Srbija otprilike ne treba da postoji nego treba da bude ruska provincija. Sada je u kampanji uspeo da izgovori to da će revidirati presude u povodu ubistva Zorana Đinđića, tj. da će tražiti na uvid dokumente...

B92: Nije rekao da će revidirati, on na to nema pravo, predsednik ne može time da se bavi, rekao je...

Čanak: Ali ja zato i postavljam pitanje otkuda ideja da to bude nešto o čemu treba da razmišlja čovek koji sutra ima šansu da bude predsednik Srbije, mene to plaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: