"Biseri" kampanje

Na margini sučeljavanja strateških političkih koncepata dva ključna kandidata za predsednika Srbije, hronika izborne kampanje beleži i niz redovnih neozbiljnih, pa i opskurnih predloga učesnika izborne trke i anegdotskih "gafova". Porez na izbirljive udavače, tetke i "skvoter" Mrkonjić...

Izvor: Tanja Njegomir, Tanjug

Ponedeljak, 21.01.2008.

17:51

Default images

Među "bisere" svakako spada predlog kandidata Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića, koji je najavljivao da bi kao predsednik uveo porez neudatatim gradskim devojakama.

Sredstva ubirana na taj način bi, prema njegovom mišljenju, bila upotrebljena za pomoć pri ženidbi seoskih momaka.

Kandidat Reformističke stranke iz Niša Jugoslav Dobričanin imao je ideju da ispod Avale, preko koje, kaže, Beograđani ne vide ostatak Srbije, prokopa tunel.

Svežom retorikom i šumadijskom duhovitošću briljirao je, ipak, kandidat Nove Srbije Velimir Ilić.

On je, na primer, upozoravao birače da će Srbija imati orgomne troškove za telefonske račune lidera radikala Tomislava Nikolića, ukoliko bude izabran za šefa države.

Nikolić, objasnio je Ilić, ne bi smeo kao predsednik da povuče nijedan potez pre nego što se konsultuje sa svojim šefom Ssešeljem, a više vremena utrošiće na "haške razgovore nego na rešavanje državnih problema".

Najotrovnije predizborne strelice Ilić je, međutim, upućivao lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću.

Ne birajući reči, Ilić je tako izjavio da je baš dobro što se predsednik LDP-a kandidovao za predsednika, jer će se na taj način, posle 20. januara, "tačno znati koliko u Srbiji ima narkomana".

Ilić je optužio Jovanovića da je političar koji pokazuje spremnost za specifičnu trgovinu - "dva hektara Metohije za dve kile belog praška".

U predizbornoj kampanji, Ilić je bio i akter svojevrsnog incidenta na estradi, a reč je o otkazivanju koncerta Svetlane Ražnatovih u Čačku za Srpsku novu godinu.

Dok je popularna Ceca, do tada njegov veliki "fan", nemušto pokušavala da preko medija Ilića ubedi kako je koncert otkazala zbog tehničkih problema, on je uzvraćao da je to neprimereno, drsko, neobjašnjivo, neprofesionalno i nekorektno prema narodu koji se spremao za taj nastup.

Kada su ga novinari pitali da li bi učestvovao u televizijskom duelu, Ilić je odgovorio da na TV duel pristaje samo Milanka Karić, a o čemu bi on - uzvratio je - mogao da razgovara sa Milankom, osim o "kuvanju slatkog".

Na pitanje novinara da li podržava održavnje "gej parade" Ilić je rekao da bi bila celishodnije parada za očuvanje prava ugroženih heteroseksualaca, koji su, zbog ispravne seksualne orijentacije, kako je naveo, više "aut, nego in".

Na "inovativno" novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa taštom, odgovorio je da je kao hrišćanin uveren da duguje poštovanje majci koja mu je podarila saputnicu za večnost, ali da kao muškarac drži da je dobro da postoje tašte "kao upozorenje u kom smeru će se vaša žena razvijati, ako na vreme ne preduzmete ozbiljne korake".

Predsednički kandidat Milutin Mrkonjić pozvao je na odbranu Kosova - motkama, kojima će isterati one koji ugnjetavaju Srbe, a zapamćen je i po gestu nalik na čuveno lomljenje katanaca na fabričkim kapijama, što je svojevremeno praktikovao u kampanji Bogoljub Karić.

Mrkonjić je, kao što na Zapadu rade "skvoteri" - mladi koji provaljuju u prazne opštinske zgrade, u žaru izborne kampanje provalio u kraljevački "Magnohrom".

Ključna poruka kandidata LDP-a Čedomira Jovanovića, dijametralno suprotna onima koje su slali svi ostali predsednički kandidati i koju mu mnogi u Srbiji ne praštaju, jeste da Kosovo - nije Srbija.

Jovanović kojeg politički protivnici u Srbiji vide kao "američkog čoveka", u kampanji je, međutim, više citirao ruskog predsednika Vladimira Putina, nego šefa Bele kuće.

Kritikujući političare koji trenutno vode državu, Jovanović je rekao da je "neverovatno kako ništa od tog Putina nisu naučili, kako nisu videli šta Putin radi sa svojim Miškovićima, kako nisu videli da Putinu na pamet ne pada da prekida svoje veze sa Evropom i Amerikom".

Njegove predizborne spotove većina analitičara ocenjuje kao "vrhunsku produkciju", ali ne i SPS, koji je protiv Jovanovića podneo krivičnu prijavu zbog pojavljvanja snimaka izručivanja Miloševića Haškom tribunalu.

Ozbiljan propust u Jovanovićevoj kampanji bila je slika sad već čuvene "tetke Ferero-Valdner", odnosno pojavljivanje slike bivše šefice austrijske diplomatije, kao - ovdašnje tetke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: