Pastor: Podrška, ali uz određene garancije

Ištvan Pastor: Ja mislim da je potpuno logično da je mala verovatnoća da ja mogu ući u drugi krug iz prosto posledice brojki. Što se tiče drugog kruga mi smo se odlučili tako da ovaj program ponudimo demokratskom kandidatu u drugom krugu, tražimo od njega da se javno izjasni oko ovih naših programskih opredeljenja...ako je to njegovo opredeljenje, odnosno to izjašnjenje bude pozitivno, u tom slučaju ćemo ga podržati u drugom krugu.

Izvor: Antonela Riha

Utorak, 15.01.2008.

12:43

Default images

B92: Malo je stranaka koje otvoreno kažu da treba ući u NATO alijansu, čak i ove stranke unutar vladajuće koalicije se malo suzdržavaju kada se izjašnjavaju na tu temu. Vi nemate taj problem, zbog čega? Zbog čega ste tako, da kažem, otvoreni ka toj varijanti, šta je prednost toga za Vas kao mađarsku zajednicu i uopšte za građane Srbije?

Pastor: Mi oko toga nemamo nikakvih dilema, to je praktično dugoročno opredeljenje koje je istovremeno sa opredeljenjem evropske integracije Srbije, mi mislimo da je pripadnost NATO-u jedna vrsta sigurnosti koja odgovara izazovima, bezbednosnim izazovima XXI veka. Iz tog razloga mi mislimo da to članstvo nema pravu alternativu.

...

B92: Šta ako dođe do nezavisnosti Kosova, šta onda Mađari kažu, šta vi kažete?

Pastor: Ono što je razlika recimo u odnosu na neke druge političke opcije o kojima mi govorimo, to je razlika u prihvatanju realnosti. Mi mislimo da je realnost drugačija nego što se želi u srpskoj politici danas pokazati. Nažalost je situacija takva da po našem mišljenju ta teritorija već odavno nije teritorija Republike Srbije. Tamo unazad 15-ak, 20 godina sve manje i manje poluga srpske države funkcioniše. Danas tamo ne postoji nijedna jedina poluga srpske države. Više od 10 godina se sa te teritorije ne ubira nijedna jedini dinar poreskog prihoda. Ja mislim da su to realnosti od kojih treba poći. Nažalost, u svakodnevnom političkom životu, u traženju, tobožnjem traženju izlaska se prekoračuje preko ovih činjenica. Ta faktička stanja se ne uzimaju u obzir.

B92: Kada vi u vašem programu kažete: ukoliko bi se tokom pregovora o konačnom statusu južne pokrajine na polju zaštite prava i slobode nacionalnih manjina stvorila povoljna rešenja koja se na drugim područjima Srbije trenutno ne primenjuju, ova prava prilagođena postojećim uslovima treba garantovati i svim nacionalnim zajednicama koje žive na teritoriji Srbije - šta to znači?

Pastor: Ja ne govorim o generalnom položaju, nego govorim o pravnim rešenjima i o garancijama i u slučaju ako ta pravna rešenja tamo budu naprednija od sadašnjih rešenja u našem pravnom poretku, onda bi želeli ta rešenja da ugradimo u jednom predstojećem vremenu u naš pravni poredak.

...

B92: Ipak se govori da nekih osam opština gde živi mađarsko stanovništvo treba da bude na neki način izdvojeno, to je takođe bilo, ako ne u vašem programu, u programu drugih stranaka koje su sada u koaliciji sa vama.

Pastor: Da, ne bih rekao da se ta teritorija izdvoji nego bih rekao da postoji...

B92: Da ima neku vrstu samostalnosti.

Pastor: Da ima neku vrstu samostalnosti, odnosno da postoji mogućnost da se te opštine interesno povežu. Tu se ne radi o povezivanju na štetu bilo kog drugog, nego se radi o jednom interesnom povezivanju radi usaglašavanja razvojnih koncepcija radi usaglašavanja različitih drugih pitanja i ja mislim da ta negativna konotacija koja se tom pitanju želi stalno pripisivati mislim da je ona za nas neprihvatljiva. Ovde se ne radi o cepanju teritorije, ne radi se o zatvaranju, ne radi se o separatizmu, što se dosta često pripisuje takvim idejama, nego se radi jednostavno o jednom legitimnom postavljanju jedne ideje pred političku javnost o kojoj bi trebali razgovarati, što bi trebalo uređivati. Mi mislimo da ne bi trebalo da bude pitanja o kome se ne može razgovarati na političkoj sceni sredstvima parlamentarne demokratije.

...

B92: Takođe, htela bih da skrenem pažnju na nešto što je zanimljivo i što bih volela da razjasnite iz Vašeg programa, a to je poštovanje odredbi Ustava koje zabranjuju veštačku promenu nacionalnog sastava stanovništva i obezbeđenje pune ravnopravnosti i mirnog suživota nacija koje žive u Srbiji. Na šta se ovo odnosi?

Pastor: Odnosi se na za nas realne opasnosti koje proizilaze ili koje mogu da proizilaze na primer iz Sporazuma o readmisiji. Mi se zalažemo za primenu tog ustavnog načela, ustavnog principa, jer smo bili poučeni iskustvima '90-ih godina kada je došlo do bitnog narušavanja nacionalnog sastava stanovništva. Ako danas postoji to ustavno načelo onda mi želimo samo da ukažemo na potrebu poštovanja tog ustavnog načela.

B92: Da, ali dosta reakcija je u javnosti izazvala recimo odluka odbornika Skupštine opštine Senta 12. oktobra koji su jednoglasno usvojili odluku da opština nema uslova za prihvat kosovskih Roma koji su putem readmisije trebali da se vrate, čak i nije bila namera države koliko shvatam da se oni baš tu nasele, ali Vi ste reagovali na samu ideju da može da dođe neko i da se naseli u neke prazne kuće. Vi predstavljate nacionalne zajednice ovde kao predsednički kandidat, nije li ovo diskriminacija?

Pastor: Ne, ja mislim da nije diskriminacija, ovde se radi o jednom načelnom stavu, taj načelni stav se prepoznaje u ovoj odluci koju sada vi citirate. Mi se po pitanju readmisije zalažemo za rešenje da se ljudi vrate na one prostore odakle su krenuli pre nego što su otišli za bilo koju zemlju Evropske unije.

B92: Ali ako Romi ne mogu da se vrate na Kosovo, jer se ne osećaju bezbednim, zašto im ne biste pružili gostoprimstvo i pomoć u Vašim opštinama? Šta bi se toliko narušilo?

Pastor: Zato što bi se narušio etnički sastav stanovništva.

B92: Da, gospodine Pastor, ali mnogi će to zaista da vide kao diskriminaciju, kao rasizam maltene.

Pastor: Mogu to tako da tumače i da prihvate ali nema takvih namera u tim odlukama.

...

B92: Vi ste rekli da ne očekujete da ćete ući u drugi krug i da ćete pružiti podršku prvo Borisu Tadiću, ali uz određene garancije koje ćete tražiti od njega. Kakve su to garancije?

Pastor: Ja mislim da je potpuno logično da je mala verovatnoća da ja mogu ući u drugi krug iz prosto posledice brojki. Što se tiče drugog kruga mi smo se odlučili tako da ovaj program ponudimo demokratskom kandidatu u drugom krugu, tražimo od njega da se javno izjasni oko ovih naših programskih opredeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: