Čedomir Jovanović

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović prvi put je kandidat za predsednika Srbije. Jovanović je rođen 13. aprila 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je dramaturgiju na katedri za filmski i TV scenario i dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.01.2008.

12:58

Default images

Tokom studiranja radio je kao novinar za nekoliko beogradskih redakcija, agencija, radio i TV stanica.

Bio je jedan od ogranizatora studentskih protesta 1996/97. godine i osnivač i predsednik Studentskog političkog kluba.

Demokratskoj stranci pristupio je 1998. godine, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. godine.

U izbornim kampanjama te stranke učestvovao je u septembru i decembru 2000. godine. Tokom kampanje nalazio se na mestu šefa Izbornog štaba DS i Demokratske opozicije Srbije (DOS).

Na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije.

Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je na funkciji šefa poslaničke grupe DOS-a, odnosno DOS-Reforma Srbije.

Do danas je ostao najmlađi političar u istoriji Srbije na čelu jednog poslaničkog kluba.

Jedan je od zaslužnih za hapšenje Slobodana Miloševića u martu 2001. godine i njegovo izručenje Haškom tribunalu. Uspeo je da ubedi Miloševića da se mirno preda i izbegne moguće krvoproliće u slučaju upotrebe sile.

Čedomir Jovanović u Vladi Srbije formiranoj nakon ubistva premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine postaje potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Jedan je od osnivača nevladine organizacije Centar za modernu politiku.

Jovanović na Skupštini DS-a u februaru 2004. godine, na kojoj je Boris Tadić izabran za predsednika stranke, nije ponovo izabran za potpredsednika, nakon čega je obrazovao neformalnu liberalno-demokratsku frakciju unutar te stranke.

Iz DS-a je isključen u decembru 2004. godine, posle disciplinskog postupka koji je protiv njega pokrenulo 11 funkcionera stranke, smatrajući da je on u javnim nastupima iznosio teške kvalifikacije o političkom delovanju DS-a i njenog predsednika i time povredio stranačku disciplinu.

Liberalno-demokratska frakcija, koju je obrazovao deo članstva lojalan Jovanoviću, nastavila je da izvesno vreme postoji pod tim imenom, a u Liberalno-demokratsku partiju prerasla je 5. novembra 2005. godine.

Na izborima u januaru ove godine LDP je postao parlamentarna stranka.

Čedomir Jovanović govori engleski. Oženjen je Jelenom, ima sina Mihajla Lajfa i ćerku Janu Hart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: