Tomislav Nikolić

Kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću ovi predsednički izbori biće četvrti na kojima će učestvovati u trci za prvog čoveka države. On je do sada u tri navrata bio kandidat radikala za predsednika Srbije: na izborima 2000. godine bio je treći, a kandidaturu je ponovio na izborima 2003. godine, kao i naredne 2004, kada je za predsednika Srbije izabran kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.01.2008.

12:57

Default images

Nikolić je jedan od osnivača Narodne radikalne stranke Srbije, koja se februara 1991. godine ujedinila sa Srpskim četničkim pokretom i formirala SRS, na čelu sa Vojislavom Šešeljem.

Zamenik je predsednika radikala i vodi stranku u odsustvu Šešelja, koji se od 23. februara 2003. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Nikolić je kratko bio i predsednik Skupštine Srbije - na tu funkciju izabran je 8. maja 2007. godine, što je izazvalo zategnutost u odnosima Srbije i institucije Evropske unije.

13. maja podneo je ostavku, a bio je deveti po redu predsednik republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiju 1990. godine.

Od demokratskih promena, oktobra 2000. godine, Nikolić je bio poslanik u svim sazivima republičkog ili parlamenata Jugoslavije i Državne zajednice SCG do njenog rasformiranja maja 2006. godine, i jedini poslanik koji je učestvovao u svim sazivima Skupštine Srbije od 1992. godine.

Za poslanika u Veću građana saveznog parlamenta izabran je 1992. godine, a do tada je bio tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Posle republičkih parlamentarnih izbora, u decembru 1992. godine, postao je šef poslaničke grupe radikala u Skupštini Srbije.

Marta 1998. godine izabran je za potpredsednika Vlade Srbije, a 14. juna 1999. podneo je ostavku na tu funkciju, ali je tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović doneo uredbu po kojoj svi članovi vlade ostaju na svojim funkcijama.

Nikolić je zatim od 14. avgusta 1999. bio potpredsednik Savezne vlade.

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu, gde je i završio Tehničku školu (građevinski smer) i studirao Pravni fakultet.

Studiranje je prekinuo 1971. godine i počeo da radi kao šef gradilišta na pruzi Beograd-Bar, a radio je i u Majdanpeku, Beogradu i drugim mestima Srbije.

1978. godine postao je šef Odseka za investicije i održavanje Komunalnog preduzeća "22.decembar" u Kragujevcu.

Oženjen je i ima dva sina, govori engleski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: