Politika 0

29.03.2024.

17:18

Muž dekanice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu vređao novinarku VIDEO

Da mržnja Dinka Gruhonjića rađa novu mržnju dokaz je nekulturno i skandalozno ponašanje Pavla Sekeruša profesora Filozofskog fakulteta i muža dekanice Ivane Živančević Sekeruš.

Izvor: NS Uživo

Muž dekanice Filozofskog fakulteta u Novom Sadu vređao novinarku VIDEO
Shutterstock/Tero Vesalainen

Podeli:

Da ostavimo po strani nepotizam, po čemu je Filozofski fakultet itekako poznat, skandalozno je da jedan profesor koji treba da bude primer svojim studentima prostački vređa žene.

Ova priča dodatno dobija na težini kada su uvrede upućene ženi, Emiliji Marić koja se nalazi  na svom radnom zadatku novinara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Ko je Pavle Sekeruš

Profesor Pavle Sekeruš je redovni profesor na Odseku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Od 2016. godine je direktor Frankofonog univerzitetskog centra, a da bi ostao angažovan na Filozofskom fakultetu nakon odlaska u penziju zahvaljujući supruzi koja je ujedno i dekan Filozofskog fakulteta, postaje osnivač Odseka za italijanske i iberoameričke studije.

Nakon ovakvog skandaloznog ponašanja, vređanja žene, ali i krajnje sumnjivog odnosa bračnog para Sekeruš, Etička komisija Filozofskog fakulteta bi trebala da konsultuje Kodeks o akademskom integritetu i njegov član 24 koji govori o privatnom interesu koji predstavlja bilo koji oblik ostvarenja koristi ili pogodnosti za člana akademske zajednice ili sa njim povezanog lica, koji se ostvaruje u obavljanju profesionalnog rada ili ispunjavanju akademskih dužnosti na ustanovi ili Univerzitetu.

Povezanim licima smatraju se osobe koje su sa članom akademske zajednice:

– u braku ili vanbračnoj zajednici;

Filozofski fakultet generator govora mržnje

Nekulturno ponašanje Pavla Sekeruša nije izolovan slučaj. Tokom jučerašnjeg dana na Filozofskom fakultetu se desio incident kada je profesor Željko Marković sa Odseka za srpski jezik i lingvistiku fizički nasrnuo na više studenata. Ovaj napad možete da pogledate u videu ispod:

Ono što Pavle Sekeruš očigledno nije naučio do sada, jeste da lepota ne znači imati lepo lice. Ona znači imati lep um, lepo srce i najbitnije od svega, prelepu dušu, piše NS uživo i dodaje:

"A ono što svi moramo da naučimo jeste da mržnja rađa mržnju i da svi, a naročito oni koji treba da vaspitaju našu decu moraju biti najoštrije sankcionisani kada propagiraju govor mržnje."

Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta: Uprava stavila metu na moje ime i lice

Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta, istakla je da je situacija u zgradi poprilično mirna i da studenti ostaju pri svojim zahtevima da Uprava mora dati svoj jasan stav.

"Od juče, od 12.00 časova, nastupila je opšta blokada Filozofskog fakulteta. Studenti stoje pri svojim zahtevima da se uprava Filozofskog fakulteta mora oglasiti po tom pitanju i jasno osuditi govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića. Njegove izjave su nekoliko nedelja prisutni u medijima i smatramo da je neophodna reakcija nadležnih u okviru naše institucije koja je do danas izostala", rekla je Macak i dodala:

"Danas se ovde odigrao skup podrške profesoru Gruhonjiću. Mi smo pri stavu da nijedan vid podrške ne može da stavi znak jednakosti između slobode govora i govora mržnje. Svaki govor mržnje se mora osuditi. Ono što je novo jeste da je Uprava fakulteta jasno stavila target na moje ime i moje lice, objavivši obaveštenje na sajtu fakulteta i svim zvaničnim stranicama fakulteta, te poziva sve studente da se obrate lično meni kada će se ova sporna situacija rešiti. Moram da naglasim da ja nisam prava adresa kojoj treba da se obrate, već je to uprava koja odbija saradnju i neformalno pruža podršku profesoru."

Danas u podne je počeo skup profesora Filozofskog fakulteta zbog blokade ovog fakulteta, a ono što je primetno jeste prisustvo opozicionih političara koji su poznati po mržnji prema Srbiji i SPC, piše NS Uživo.

Na skupu ispred Filozofskog fakulteta su primećeni Bojan Pajtić, Marinika Tepić, Borko Stefanović, kao i Nenad Čanak, koji ni u jednom trenutku nisu osudili govor mržnje Dinka Gruhonjića, a navodno se zalažu za Srbiju bez nasilja i mržnje.

Ono što je zajedničko za ove političare jeste činjenica da su se tokom svog dugogodišnjeg bavljenja politikom zalagali za autonomaštvo, a najdalje od svih su išli Nenad Čanak i njegova bivša partijska koleginica Marinika Tepić koji su se zalagali da severna srpska pokrajina treba da postane republika.

Takođe, Marinika Tepić je jedna od potpisnica Deklaracije da se u Srebrenici dogodio genocid, što odgovara stavovima Dinka Gruhonjića.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: