Do Dečana kroz "Haradinajevo selo" - na Kosovu dan posle haosa

Kako mogu da izveštavam nekoga o kosovskom pitanju ako sam nikada nisam kročio na njegovo tlo?

Filip Čukanović
Podeli
Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Povučen ovim pitanjem pošao sam u potragu za odgovorom. Dok se približavam administrativnom (ili graničnom, zavisi koga pitate) prelazu Merdare, bankine i saobraćajna signalizacija su sve noviji. Čini se tek postavljen uz stari, pun rupa put.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Na prelazu nema gužve, sem za kamione koji čekaju satima. I srpski i kosovski kontrolori gledaju pasoše i ljubazno nas usmeravaju dalje.

Primećujem da je zgrada koja se gradi "sa one strane" skoro gotova.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Ulazak u samoproklamovanu državu Kosovo podseća me na Albaniju. Na svakom kilometru je benzinska pumpa i perionica. Nov autoput ravan kao pista od Prištine do Peći se ne naplaćuje.

Naplatne rampe ne postoje.Dok skupi automobili "lete", autoput najnormalnije pretrčavaju i stari i mladi. Zaustavna traka koristi se skoro kao pešačka zona.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Snimatelj i ja smo se uputili u manastir Dečane. Kažu, blizu Peći je. Mobilne mreže su u prekidu.

Skrećemo sa puta i prateći znak ulazimo u selo Glođane, ispostaviće se itekako značajno (Zašto? Dobićete odgovor u nastavku teksta).

Kroz selo prolazi uzak, skoro nov, krivudav put dužine oko 30 kilometara. Nijednog Srbina nismo sreli usput.

Albanci razumeju srpski i sa blagim čuđenjem "otkud vi ovde", ljubazno objašnjavaju kako do manastira.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Prolazimo uskim putem izmedju dvorišta opasanih visokim zidinama. Nekoliko puta mimoišli smo se sa automobilima koji su bili nečija pratnja.

Saznaćemo uskoro i čija.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Napokon stižemo do manastira koji je u 14.veku Stefan Dečanski osnovao kao najveličanstveniju zadužbinu Nemanjića. Od 1999. snage italijanskog Kfora ga obezbeđuju. Ljubazno nam uzimaju dokumenta koja će zadržati dok ne izađemo.

Kapija je digitalna. Prazno je. Portir (ne vratar) nas upućuje na oca Petra budući da je iguman Sava Janjić , koji je postao zaštitni znak manastira, zauzet.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Otac Petar nas sprovodi kroz crkvu u kojoj se nalazi najveća očuvana srednjovekovna galerija fresaka.

Spoljašnjost je satkana od tesanog i poludragog kamena. Unutrašnjost čine desetine fresaka netaknutih sedam vekova. Tu je i kompletno oslikana loza Nemanjića. U manastiru živi 20 monaha i još nekoliko mladića zaposlenih na održavanju.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Posla itekako ima budući da je u sklopu kompleksa podno Prkoletija vinograd, ali i štala sa skoro 300 ovaca, 20 karava i pčelama. Vino koje proizvedu prodaju u suvenirnici. Otac Petar ne želi da daje zvanične izjave ali nam priznaje da samo žele slobodu koja je glavna tema razgovora sa diplomatama koje ovde često dolaze.

Da li je bezbedno, pitam ga. Odgovara da je situacija uvek "na ivici". U Dečane skoro svakodnevno dolaze i grupe turista iz Srbije i ostatka Evrope. Otac nam objašnjava i da mladi napuštaju ovaj kraj iako se u gradiću Dečanima sada gradi nekoliko zgrada.

Foto: Filip Čukanović
Foto: Filip Čukanović

Uz benzinske pumpe naravno.

Kada smo mu objasnili kuda smo prošli na putu do manastira, uz blagi smešak je prokomentarisao - prošli ste kroz rodno selo kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Za B92.net - Filip Čukanović

moj ugao

Eto zašto je nacionalizam sranje

I HDZ-ovci, i pravaši, i ustaše, i časne sestre, i prostitutke, i vjerovničko vijeće Agrokora, i Grdović i njegova Brankica, i Oko Sokolovo, i Fashion Guru, svi su vrištali od sreće u jednoj kretenskoj zgodi da je, kraj više od pet stotina tisuća registriranih hrvatskih branitelja, domovinu obranio jedan Srbin

moj ugao ponedeljak 9.07. 09:09 Komentara: 23

Stara ruta, novi snovi: Bosna i Hercegovina

Glavna vest među migrantima i humanitarnim radnicima poslednjih meseci – takozvana “Bosanska ruta” – zapravo i nije nova. Tačno dve i po godine traju nagađanja među analitičarima kada će broj prolazaka preko ove države na putu ka zemljama Evropske unije poprimiti ozbiljnije razmere. Na početku 2018. to se konačno i desilo, a to je nedavno potvrdio i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, kada je broj novopridošlih migranata u ovoj godini procenio na više od 1.500. Ruta preko Bosne trenutno privlači maksimalnu pažnju svih, kao “vruć” pravac migracija preko zapadnog Balkana.

moj ugao sreda 4.04. 12:02 Komentara: 1

Čovek koji je do majstorstva doveo poetiku apsurda

U sredu u ranim jutarnjim satima u Splitu je u 54. godini života preminuo Predrag Lucić - novinar, satiričar i pisac, kolumnista „Novog lista“ i osnivač i prvi urednik „Feral Tribjuna“. Nakon kratke i neizlečive bolesti, hrvatsku je medijsku i kulturnu scenu prerano napustio jedan od njenih najživljih i najomiljenijih aktera, čovek koji je do majstorstva doveo poetiku apsurda i razobličavao ideologije onim oruđem kojim se ideologije najefikasnije demontiraju- a to je oruđe bio humor.

moj ugao sreda 10.01. 18:28 Komentara: 5

"Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi"

Ovo se opet uznemirilo. Trg maršala Tita u Zagrebu preimenovat će se, pa će se zvati… Aleluja! Hvala bogu dragome! Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

moj ugao četvrtak 21.09. 17:24 Komentara: 210
strana 1 od 151 idi na stranu