Časni krst: Srbija, CG, Rusija – “isplivale” tri lekcije VIDEO/FOTO

Plivanje za Bogojavljenski krst velika je čast za mnogobrojne hrišćane, ali leta (zime) Gospodnje 2018. i vernici i nevernici iz 'ladne vode ućariše i tri životne lekcije.

Info

Izvor: Radmila Ceniæ

Subota, 20.01.2018.

20:00

Časni krst: Srbija, CG, Rusija – “isplivale” tri lekcije VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP

Naravoučenija nam dolaze iz tri različite pravoslavne (bratske) zemlje – Srbije, Crne Gore i Rusije.

Kako nepisana pravila nalažu, valja krenuti iz svog dvorišta – lokacija Srbija, lekcija broj 1

Širom Srbije u petak su organizovane manifestacije plivanja za časni krst, ali jedan čovek uspeo je da zaseni sve učesnike

Izvesni Aleksandar Gašić iz Brezovice prilikom plivanja za časni krst u Beloj Vodi kod Kruševca rešio je da iskoristi stari trik - dok su ostali učesnici sa startne pozicije uskočili u trku, on je u vodu uskočio sa obale znatno bliže krstu i naravno prvi stigao do njega mnogo kraćim putem

Kako su plivanje za časni krst pratili brojni građani, ali i snimali kamerama, prevara je odmah razotkrivena, a narovoučenije kojem nas na ovim prostorima godinama uče usledilo je potom.

Na pitanje novinarke da li je mlađi dečak prvi doplivao do krsta, Gašić je u stilu “niko ne sme da vas bije” i “biće bolje za dve do tri godine” rekao: “Nije, nije doplivao, nije, nije, ja sam doplivao i uzeo krst“.

On je čak i konstataciju novinarke da je doplivao kraćim putem potvrdio. Što se ono kaže, „kraduckao je“, priznao i to je to. Eto, bar jedan je naučio i uspešno primenio. Krst je časni, što mora i on. Lekcija broj 2 stiže nam iz komšiluka.

Bogojavljensko plivanje u Podgorici organizovala je Mitropolija crnogorsko primorska, a krst je osveštao intrigantni (da ne kažem kontroverzni) mitropolit Amfilohije.

Ali, ovog puta nije on bio u centru pažnje, kako smo poslednjih dana navikli, već mu je slavu ukrao polunag mladić sa tetovažom kukastog krsta, tačnije čak pet njih na grudima.

I dok se polemika među internet komentatorima vodila kako popularna “svastika” nije samo simbol Hitlerove nacističke Nemačke i ideologije koje je propagirala mržnju i istrebljenje velikog broja ljudi, iz Crkve su nas naučili: "Ako neko istetovira verski simbol ili ikonu time nije veći vernik niti je pred Bogom veći ili manji.

Verujemo da svaki onaj koji dolazi na plivanje za krst časni da biva tim istim časnim krstom preobražen”.

To je za crnogorske medije rekao sveštenik Nikola Pejović i dodao da da tetoviranje crkva nikada nije blagosiljala.
Foto: Tanjug/AP
Lekciju broj 3 održao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Džudo majstor još jednom je dokazao da je majstor i političkog marketinga.

Dok su političari sa ovih prostora mirno spavali ili pripremali prigodne govore koje će održati plivačima za časni ksrt, predsednik Rusije pod okriljem noći, s predstavnicima Crkve ali bez mnogo publike, doduše s nekoliko kamera koje će perfektno iz više ulglova snimati njegov "podvig", zaronio je u ledenu vodu.

Ruska državna televizija prikazala je Putina kako ulazi u jezero Seliger dok je temperatura vazduha bila oko šest stepeni Celzijusovih ispod nule, a kad se “pošten svet” probudio, snimak je obišao pola planete.

Gledajte i učite, što bi se reklo.

Radmila Cenić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: