Diplomatija "na note": Zbogom mikrofonu, trube "na gotovs", RUS i SAD

U ljubavi i ratu, sve je dozvoljeno. Isto važi i za srpsku diplomatiju.

Info

Izvor: Radmila Ceniæ

Ponedeljak, 13.08.2018.

11:37

Diplomatija
FOTO TANJUG/ GLAS ZAPADNE SRBIJE/ DAMIR BUZUROVIÆ

Ne zadirući u daleku prošlost, u novijoj srpskoj istoriji kao jedan od ključnih elemenata održavanja diplomatskih odnosa sa svetskim zvaničnicima na visokom nivou izdvojio se mikrofon, mikrofon u ruci ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Šef srpske diplomatije sistematično je širio svoj repertoar, iako će u regionu zauvek ostati upamćen po svojoj interpretaciji hita "Miljacka".

Međutim, pravi diplomata ne poznaje jezičke barijere, te je Dačić prošle godine zapevao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na turskom jeziku na svečanoj večeri organizovanoj u Erdoganovu čast.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se videti kako Dačić u blizini stola za kojim su Erdogan i njegova supruga Emina, kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić sa svojom suprugom Tamarom, peva pesmu "Osman Aga" na turskom jeziku.

Takođe, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako Dačić na svečanoj večeri peva "svoju" "Miljacku" za koju mu je beogradski muftija Mustafa Jusufspahić čak dao i bakšiš.

Dačić je slično učinio i prošle godine na skupu u "srpskom" letovalištu u Paraliji. Tada je otpevao desetak pesama, a među njima i po jednu grčku i rusku.

Osim toga, Dačić je tokom svečane večere priređene za goste na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića u junu prošle godine pevao "O sole mio“ pred bivšim ministrom spoljnih poslova Italije i savetnikom predsednika Srbije Frankom Fratinijem. Diplomatiju "na note", ali uz "impresivnu" koreografiju, nedavno je prezentovao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, samoproglašeni promoter dobrih odnosa Srbije i Grčke.

Naime, Marković je, tokom boravka u grčkom letovalištu Paralija, napravio "žurku" u vodi, što su zabeležile i kamere.

On je sa brojnim srpskim turistima u vodi odigrao srpsko kolo uz kompletan orkestar, koji je takođe bio u moru. Međutim, proteklog vikenda sve to je "palo u vodu" i u prvi plan istupila je srpska truba.

U jeku polemike oko Kosova i Metohije na svim političkim i društvenim nivoima u Srbiji i uvođenja sve prisutnijeg pojma "razgraničenje", u Srbiju je stigla portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova, "od ranije poznata Dačiću". Marija Zaharova Srbiji je donela poruke iz Moskve i podršku u vezi sa Kosovom i Metohijom, a šef srpske diplomatije odveo je portparolku Sergeja Lavrova u Guču, na Sabor trubača.

Poseta Zaharove Guči izazvala je najveću pažnju, pa su i ruski mediji pisali da nije mogla da odoli zvucima srpske trube.

Na sajtu ruske televizije "Raša tudej" je navedeno da je u Guči Zaharovoj dodeljena Povelja počasnog gosta 58. Sabora trubača, i da je ona snimljena kako šeta ulicama tog mesta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i uživa u lokalnim kulinarskim specijalitetima. Kasnije je viđena kako okružena trubačima igra uz ritmove balkanske muzike, dodao je RT.

Ruska televizija objasnila je da je Sabor trubača u Guči, poznat i kao Dragačevski sabor, jedan od najvećih u Srbiji i da svake godine privuče na hiljade posetilaca. Podsetili su, takođe, da je truba tradicionalni instrument srpske narodne muzike. Nakon što je Zaharova spakovala kofere i krenula put svoje domovine, trube se latio i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot. On je u Nišu, na festivalu Nišvil, iznenadio prisutne na pres koferenciji zasviravši.

Iako se pravdao da je svirao instrumente kada je bio srednjoškolac, ipak je i američka strana "odužila dug" trubi u Srbiji.

Mesto "takmičenja" – Srbija, "disciplina" – zvuci trube, Rusija – SAD 1:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: