Odgovornost za nečinjenje kada je reč o nekažnjivosti

Srbija je zemlja koja toleriše nekažnjivost kada je reč o ubijenim novinarima. Nijedno ubistvo novinara u poslednjih dvadeset godina nije razotkriveno i niko nije kažnjen. Podsećamo se ove činjenice kroz manifestacije udruženja novinara svake godine, uz upućivanje apela i uz simbolične akcije. Vlast ostaje potpuno nema kada je reč o rezultatima.

Info

Izvor: Veran Matiæ

Petak, 23.11.2012.

09:31

Default images

Svaka Vlada je, od 5. oktobra do danas, na početku mandata govorila da će joj prioritet biti razotkrivanje ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a ponekad je tome dodavan i atentat na porodicu Dejana Anastasijevića. I nikada nismo dobili nijednu informaciju o tome dokle su stigle istrage i zbog čega do danas nemamo ni predstavu o tome kako će se te istrage završiti. Čak smo donedavno, kao zvaničnu verziju, imali interpretaciju da Dada Vujasinović nije ubijena već da je izvršila samoubistvo.

Nedostatak rezultata istraga ili prikrivanje istih tih rezultata, uništavanje dokaza, i tako dalje, najbolji je pokazatelj odnosa prema ubistvima novinara, kao i prema novinarskoj profesiji uopšte. U ova tri slučaja imamo sažetu lepezu tih odnosa: od toga da je Dada izvršila samoubistvo, što je uobičajena matrica u totalitarnim režimima, do kriminalizacije Slavka Ćuruvije i pronalaženja motiva u kontaktima sa kriminalcima, i slično, do toga da je Milan Pantić ubijen slučajno jer to nije bila namera ubice, već je on želeo samo da ga zaplaši (što je izjavio bivši ministar policije Dragan Jočić). Dominacija ovakvih interpretacija šalje jasnu poruku: svako ubistvo novinara biće iskonstruisano tako da u javnosti izgleda kao normalno, opravdano, da nema uzroka u onome što su oni radili, već u njihovim slabostima i sticaju okolnosti. Te interpretacije ostale su vodeće bez obzira na deklarativnost vlada i ministara informisanja, policije ili premijera... To zrno posejane sumnje bilo je konstantno opravdanje za nečinjenje, za nekažnjivost.

Ove godine, prema podacima Međunarodnog pres instituta, u svetu je ubijeno rekordnih 119 novinara. U oko 95 odsto ovih ubistava počinioci će ostati nepoznati i nekažnjeni. To je najsnažnija poruka svima onima kojima smeta mogućnost da njihova zlodela, njihov lopovluk ili nasilje kojem pribegavaju, ostanu prikriveni.

U Srbiji je do sada sto odsto slučajeva ubistva novinara ostalo neotkriveno. Ovaj podatak nas godinama opterećuje u svim mogućim procenama kada je reč o stepenu slobode informisanja; opterećuje nas kada je reč o procenama koliko je novinarska zajednica jaka da se izbori za svoja prava; govori o tome koliko je lako zastrašivati novinare i proizvoditi samocenzuru. Uostalom, govori veoma direktno i o tome kakav je odnos vlasti, institucija sistema, čija je obaveza da se razotkriju ubice. Ovo je najbolji test odnosa prema slobodi govora i medija. Pored te jasne poruke, imamo i onu koja demonstrira ciničnost vlasti, elite koja van deklarativnosti ne čini ništa više. Ovo je ugrađena greška koja našu profesiju čini ranjivijom nego što ona to zaslužuje. Ovo je gmižuća represija, koja se ne vidi na prvi pogled. Ovo je nasleđe našeg aktivizma odnosno više neaktivizma. Prvo su počeli da nestaju novinari, urednici, pa onda, konsekventno tome, i mediji.

Nekada smo imali uspešne strategije kada je od jednog medija koji je pod pritiskom, nastajalo nekoliko. Nekada smo od pretnji novinarima i pokušaja nasilja prema njima pravili veoma uspešne domaće i međunarodne akcije kojima smo demonstrirali snagu medijske scene i novinarske solidarnosti, i uglavnom pobeđivali. Danas, kao da smo postali žrtve nekažnjivosti za zločiine prema novinarima.

Moramo učiniti sve da se otkriju ubice Dade, Slavka i Milana, kao i počinioci atentata na Dejanovu porodicu. Svaku buduću vladu moramo učiniti odgovornom za nečinjenje.

Ideja o Međunarodnoj komisiji za istraživanje razloga neuspeha dosadašnjih istraga koja bi radila i na nastavku istraga uz pomoć međunarodnih profesionalaca, jedina je na nacionalnom i međunarodnom nivou koja je do sada ponuđena kao mogući put ka rešenju ovih slučajeva. Nadamo se da će Vlada Srbije realizovati obećanja data od strane potpredsednika Vlade Srbije i koordinatora službi bezbednosti Aleksandra Vučića od pre nekoliko nedelja, te da će formirati takvu komisiju, i ne samo formirati, već i dati sve moguće uslove da bi rezultati za dosadašnja ubistva bili vidljivi što pre, i to uz veoma ambicioznu međunarodnu podršku, jer se ova inicijativa percipira kao inovativna i globalno primenljiva.

Neka ova godina bude poslednja godina nekažnjivosti u Srbiji uopšte, a naročito kada je reč o nasilju nad novinarima, ubistvima i atentatima nad njima i njihovim porodicama.

I verujem da to neće biti trajno izvodljivo dok novinari i mediji ne nametnu praksu da svaka vlada snosi odgovornost za nečinjenje kada je reč o ovim zločinima.

Jeremić: Pravo na informaciju neotuđivo

FoNet, arhiva
"Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti, želeo bih da uputim poruku solidarnosti i podrške novinarima i njihovim udruženjima, kao i da apelujem na sve države članice UN da ulože dodatne napore kako bi se otkrili i kaznili počinioci napada na njih.

Ovom prilikom želeo bih da skrenem pažnju da je prema istrraživanju Međunarodnog novinarskog instituta ove godine postignut neslavan rekord od 119 ubijenih novinara tokom vršenja njihove dužnosti. Značajan broj ovih napada ostaao je nerasvetljen, što može samo da ohrabri nove nasrtaaje na slobodan rad medija. Zato pozivam na poštovanje zaključaka Međunarodne konferencije o zaštiti novinara u opasnim situacijama, koja je održana u Kataru januara ove godine.

U demokratskom društvu pravo na informaciju je neotuđivo, i svi oni koji rade u interesu javne debate, otkrivanja istine i obaveštavanja građana, po mom dubokom uverenju zaslužuju maksimalnu podršku i zaštititu države i društva, ali i međunarodnih institucija.

U tom smislu, želim da podržim sve inicijative koje se suprotstavljaju nekažnjavanju onih koji prete i napadaju novinare, uključujući i osnivanje i budući rad u Srbiji Međunarodne komisije za istraživanje ubistva novinara.

Kao Predsednik Generalne skupštine, nastaviću da blisko sarađujem sa državama članicama i udruženjiima novinara kako bi se u sistemu Ujedinjenih nacija posebna pažnja posvetila ovom pitanju i podrzale aktivnosti usmerene na podizanje standarda zaštite onih koji rade u medijima, kako novinara tako i tehnickog osoblja.

Uveren sam da UN treba da daju punu podršku inicijativama usmerenim ka zaštiti istraživanju ubistava zaposlenih u medijima u miru i u ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: